Freedom House сподівається, що Заходу не доведеться вводити санкції стосовно України

05 квiтня 07:14

Директор Freedom House повідомив, що у конгресі США і в Раді Європи обговорювалася можливість застосування санкцій щодо України. За його словами, не можна стверджувати, що ця дискусія знайшла відгук на урядовому рівні у США і ЄС.

 

Виконавчий директор міжнародної неурядової правозахисної організації Freedom House Девід Креймер сподівається, що Заходу не доведеться вводити санкції щодо України. Про це він заявив в інтерв'ю «Коммерсант-Украина».

«Не так давно у конгресі США і в Раді Європи обговорювалася можливість застосування санкцій стосовно України. Я не можу стверджувати, що ця дискусія знайшла відгук на урядовому рівні у США і ЄС. Але обговорення подібного питання на моїй пам'яті проходить вперше. І це нічого хорошого Україні не обіцяє. Я сподіваюся, що до санкцій не дійде, і Україна виконає резолюцію ПАРЄ. У лютому цього року в комітеті з міжнародних відносин сенату США дискусію про санкції почав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер (1997-2000 роки). Він дуже розумний, цілеспрямований політик і має намір і надалі лобіювати це питання. І якщо він заговорив про санкції, то це означає, що це справжня проблема для України. Але будемо сподіватися, що до санкцій справа не дійде», - зазначив Креймер.

Директор організації нагадав, що за підсумками зустрічі президента США Барака Обами з президентом України Віктором Януковичем Білий дім підкреслив, що для Києва важливо припинити політичні переслідування лідерів опозиції. Також американський уряд висловив надію, що майбутні вибори в Україні пройдуть відповідно до законодавства та прозоро.

«Я не уявляю американський уряд в Україні, ці функції покладені на посла США Джона Теффта, якого я вважаю одним з кращих американських дипломатів. Але зауважу - американський уряд детально вивчив минулорічний звіт Freedom House. Висловлювання Обами, як і будь-якого іншого президента, безумовно, важливі для зовнішніх зв'язків країни. І я сподіваюся, що українська влада зрозуміє - США турбуються не тільки про високозбагачений уран, хоча і це, безумовно, важливо, а й про політичний курс країни в цілому», - сказав Креймер.

У той же час, він підкреслив, що у звіті Freedom House "Свобода у світі", Україна перебуває в числі трьох пострадянських країн, які оцінюються як "частково вільні". «Латвія, Литва та Естонія знаходяться у категорії "вільних" країн. Україна, Грузія і Молдова - три країни, які ми оцінюємо як частково вільні. Нагадаю, що з 2005 по 2010 рік Україна була у статусі "вільної" країни, але потім ми знизили ваш рейтинг. Різниця між "вільною" і "частково вільною" країною залежить від кількості балів, які присвоюються країні на основі 23 параметрів, за якими ми оцінюємо кожну країну. У нашому звіті за минулий рік вказується, що ми не вважаємо, що ситуація при колишньому уряді (президенті Вікторі Ющенку і прем'єр-міністрі Юлії Тимошенко) була кращою. Там було багато проблем, і це був недієздатний уряд. Там було багато корупції, але проводилися чесні вибори, громадянське суспільство було активним. В більшості своїй журналісти були незалежними, і опозиція мала можливість брати участь у політичних процесах. Дещо змінилося при новому уряді (президенті Вікторі Януковичі, прем'єр-міністрові Миколі Азарову): почалися переслідування опозиції, зафіксовані порушення на місцевих виборах 2010 року. Ми також побачили, що роль СБУ збільшується. У мене взагалі склалося враження, що СБУ грає величезну роль у вашій країні», - уклав він.

Нагадаємо, 26 січня ПАРЄ прийняла резолюцію про стан демократії в Україні. На думку політологів, ігнорування рекомендацій ПАРЄ може призвести до міжнародної ізоляції України.

Пізніше Верховна Рада ухвалила у першому читанні постанову, якою затвердить план заходів з виконання рекомендацій ПАРЄ, однак без виконання вимог зі звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та інших ув'язнених екс-чиновників. !zn

Читайте також:

Янукович півтори години говорив з директором Freedom House про новий КПК і вибори

Представники Freedom House стурбовані здоров'ям Тимошенко

Freedom House оприлюднить звіт щодо України на початку червня

Іноземні видавці висловили Льовочкіну стурбованість свободою преси в Україні