Freedom House розкритикувала законопроект про наклеп

02 жовтня 05:30

Організація закликає Верховну Раду зняти законопроект з розгляду і забезпечити свободу слова в країні. Керівництво Freedom House вважає, що Європа не повинна закривати очі на останні події в Україні.

 

Міжнародна неурядова організація Freedom House засуджує ініціативу криміналізації наклепу в Україні і закликає Верховну Раду зняти законопроект з розгляду. Про це повідомляє прес-служба організації.

«В ініціативі криміналізації наклепу ми бачимо чіткі й узгоджені зусилля, спрямовані на обмеження свободи слова і вільного висвітлення виборчої кампанії в Україні», - сказав Девід Крамер, президент Freedom House. «Більше того, залежність судової влади від уряду і нещодавній сплеск політичних переслідувань викликає сумнів у тому, що з журналістами в Україні будуть поводитися справедливо», - зауважив він.

Президент Freedom House вважає, що Європа не повинна закривати очі на останні події в Україні.

«Європейські партнери України повинні поставити питання руба, засудити ці тривожні події і дати зрозуміти, що в Європі немає місця для залякування і переслідування ЗМІ», - сказав Крамер.

Нагадаємо, друковане «Дзеркало тижня. Україна» приєдналося до «білого» протесту проти закону про наклеп, і свіжий номер видання вийшов з напівпорожньою обкладинкою і закликом прийти 1 жовтня під будівлю комітетів Ради з білими транспарантами.

В рамках Всеукраїнської акції протесту проти ухвалення закону про наклеп «Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп», що стартувала 25 вересня, 11 українських друкованих видань вийшли з порожніми обкладинками, ще 3 - розмістили на них зображення чорного банера «захисти своє право знати».

Як повідомлялося, 18 вересня парламент прийняв цей законопроект у першому читанні. Автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Віталій Журавський заявив, що при підготовці документа він використовував європейський досвід.

25 вересня Журавський запропонував Верховній Раді скасувати прийнятий в першому читанні відповідний законопроект. Він зареєстрував в парламенті проект постанови про скасування рішення про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини. !zn

Читайте також:

Єфремов вважає, що Партія регіонів підтримає скасування закону про наклеп

Україномовна Вікіпедія розпочала безстрокову акцію протесту проти закону про наклеп

Журналісти Білорусі «на своєму гіркому досвіді» застерегли українських колег