Freedom House закликав Януковича помилувати Тимошенко

09 квiтня 11:55

Правозахисники порадили ЄС впливати на Україну при укладенні угоди про асоціацію, наполягаючи на звільненні Тимошенко.

 

Американська правозахисна організація Freedom House привітала помилування колишнього глави МВС Юрія Луценка і закликала президента Віктора Януковича вжити аналогічних заходів щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Недільне помилування було першим важливим кроком президента Януковича. Я радий дізнатися, що пан Луценко, пан Філіпчук та інші, нарешті, звільнені. Але звільнення Тимошенко не менш важливе", - зазначив президент Freedom House Девід Крамер.

"Ми сподіваємося, що незабаром піде помилування Тимошенко як частина більш широких зусиль з повернення України назад на шлях демократичного, європейського майбутнього", - додав він.

В оприлюдненій організацією заяві також наголошується, що прогрес в угоді про асоціацію України з ЄС залежить від звільнення політичних ув'язнених. У зв'язку з цим Freedom House "закликає ЄС здійснювати вплив на Україну при підписанні цієї угоди, наполягаючи на звільненні Тимошенко".

"Також закликаємо уряд Януковича скасувати помітне погіршення демократичного управління, зокрема, у сфері свободи слова і свободи преси, незалежності судової системи і усунути недоліки, виявлені в жовтні минулого року під час парламентських виборів", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в неділю, 7 квітня, Віктор Янукович підписав указ про помилування ряду колишніх чиновників, у тому числі Юрія Луценка, який був визнаний Печерським райсудом Києва винним у посадових злочинах і відбував покарання в Менській колонії. Термін його ув'язнення мав закінчитися у грудні 2014 року.

Після помилування у той же день, 7 квітня, Луценко вийшов на свободу.

Зазначимо, що з проханням про помилування Луценка до Януковича 5 квітня звернулася уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Коментуючи ситуацію з Юлією Тимошенко, вона заявила, що в її випадку говорити про процедуру помилування "передчасно". !zn

Читайте також:

США задоволені помилуванням Луценка, але вважають, що цього недостатньо

Тимошенко не буде помилувана слідом за Луценком, - Лутковська

Януковича запідозрили у відсутності каяття при помилуванні Луценка