Франція зізналася в допомозі сирійським перебіжчикам

12 вересня 04:49

Париж допомагав деяким високопоставленим сирійцям залишити країну. Глава МЗС Франції не став називати конкретних імен сирійців, кому вони допомогли втіки.

 

Глава МЗС Франції Лоран Фабіус підтвердив поширену інформацію про те, що Париж надавав допомогу високопоставленим сирійцям у втечі за кордон.

На засіданні парламентської комісії Фабіус розповів, що Франція дійсно була залучена «в кілька операцій з дезертирства». Конкретних імен сирійців, яким Париж допоміг втекти, та інших деталей Фабіус не назвав.

Нагадаємо, 10 вересня колишній бригадний генерал Республіканської гвардії Сирії Манафов Тлас заявив, що йому допомогли втекти з країни французькі спецслужби. Тлас залишив Сирію в липні 2012 року і спочатку опинився в Туреччині, звідки згодом переїхав до Франції, де проживає його сестра.

Франція є одним з прихильників найбільш жорсткого курсу уряду Башара Асада на міжнародній арені. У серпні 2012 року прем'єр-міністр країни Жан-Марк Ейро визнав, що Париж забезпечує сирійських повстанців засобами зв'язку та особистого захисту. 27 серпня Президент Франції Франсуа Олланд закликав опозицію сформувати тимчасовий уряд Сирії і пообіцяв визнати його легітимність, як тільки він буде створений.

Протистояння в Сирії між прихильниками і супротивниками Башара Асада триває з середини березня 2011 року. В останні місяці регулярно стає відомо про випадки втечі від Асада військовослужбовців, зокрема, генералів та інших високопоставлених офіцерів. !zn

Читайте також:

Сирію за час військового конфлікту залишили чверть мільйона біженців

НАТО відмовилося втручатися в сирійський конфлікт

У сирійському Алеппо десятки загиблих після бомбардування армії Асада