Франція слідом за Німеччиною відкликає свого посла з Ірану

30 листопада 18:41

Франція одразу за Німеччиною відкликає посла з Ірану після штурму посольства Британії в Тегерані, відкликати посла планує і Італія, повідомляє агентство Reuters.

 

«Враховуючи кричуще і неприйнятне порушення Віденської конвенції про дипломатичні відносини, влада Франції прийняла рішення відкликати свого посла з Ірану для консультацій», - говориться в заяві міністра закордонних справ країни Бернарда Валеро.
Італія також розглядає можливість закриття свого посольства в Тегерані та відкликання посла з Ірану, якщо не будуть надані гарантії того, що італійським дипломатам буде забезпечена безпека, повідомив міністр закордонних справ Джуліо Терці.
«Ми шукаємо гарантій від іранців», - сказав Д. Терці журналістам.
На питання, чи може Італія відкликати свого посла з Ірану, Д. Терці відповів: «Ми розглядаємо це питанням».
Він також повідомив, що Італія спільно з європейськими країнами і США розглядає питання про введення нафтового ембарго щодо Ірану.
Раніше в середу Німеччина відкликала посла з Тегерану для консультацій.
У вівторок після посилення санкцій Великобританії проти Ірану і ослаблення дипломатичних зв'язків між двома країнами сотні демонстрантів розгромили британське посольство в Ірані, викинули з вікна документи і спалили британські прапори. Після цього стало відомо, що співробітники посольства Великобританії залишають Тегеран.
Про закриття свого посольства «з міркувань безпеки» оголосила і Норвегія.
Пізніше стало відомо, що Великобританія висилає з країни дипломатичну місію Ірану.