Франція екстрадувала екс-диктатора Панами Норьєгу на батьківщину

11 грудня 15:15

Колишній лідер Панами Мануель Норьєга був відправлений з Франції на батьківщину після того, як лікарі вирішили, що стан його здоров'я дозволяє провести екстрадицію.

 

За рішенням панамської влади, Норьєга мав відбути 23 роки тюремного ув'язнення - термін, до якого він був засуджений заочно за вбивство політичних опонентів.

Норьєга, який був відсторонений від влади в результаті вторгнення Сполучених Штатів до Панами 20 років тому, провів у в'язницях США і Франції понад 20 років.

В американській в'язниці він сидів 17 років за звинуваченнями в наркоторгівлі.

Після цього його видали Франції, де він був визнаний винним у відмиванні грошей.

У листопаді французький суд задовольнив прохання Панами про екстрадицію екс-диктатора, якого на батьківщині засудили за вбивства, корупцію і зловживання владою.

Норьєга міг оскаржити рішення французького суду, але вирішив цього не робити. За словами його адвокатів, він хоче повернутися на батьківщину.

Міністр закордонних справ Панами Роберто Енрікес заявив, що уряд забезпечить безпеку Норьєги.

Екс-диктатор, який прийшов у Панамі до влади в 1983 році, спочатку вважався союзником США, але до кінця 1980-х років перетворив свою невелику країну в пункт перевантаження колумбійського кокаїну.

У грудні 1989 у ході операції Just Cause Норьєга був заарештований у Панамі американськими військовими, вивезений до США і через три роки засуджений у Флориді до 30 років ув'язнення за участь у наркоторгівлі.

У 2008 Норьєга був достроково звільнений, але залишався у в'язниці для екстрадиції до Франції. У 1999 році французький суд заочно засудив його ще до 10 років і грошового штрафу за торгівлю наркотиками і відмиванні 3 млн доларів шляхом купівлі нерухомості в Парижі.

У 1995 році панамський суд заочно визнав його винним у політичних вбивствах і засудив до 20 років в'язниці.