Financial Times Deutschland: Януковичу і його зграї не місце у демократичній Європі

19 жовтня 07:36

Європейський Союз скасував запрошення до Брюсселя українського президента Віктора Януковича і заморозив перемовини щодо Угоди про асоціацію. Абсолютно вірне рішення, вважає Financial Times Deutschland.

 

«Янукович і його зграя тепер знають, що у демократичній Європі їм не буде місця доти, поки вони не гарантують хоча б мінімального дотримання принципів правової держави, а до них, зокрема, належить незалежність правосуддя», - йдеться у статті.

Як відзначає видання, Європейський Союз часто звинувачують у прояві зайвої стриманості щодо серйозних політичних казусів. Але вчора співтовариство європейських держав подало чіткий сигнал, фактично скасувавши запрошення до Брюсселя українського президента Віктора Януковича - всього за 48 годин до його прибуття. Більш сильний дипломатичний афронт навряд чи можна собі уявити. Але у випадку з безцеремонним правителем Януковичем це рішення дуже влучне.

Найближчим часом ЄС має намір дотримуватися дистанції у відносинах з урядом Януковича. Таким чином, відкладаються на безрік перемовини щодо широкомасштабної Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Києвом, у виграші від якої була б насамперед Україна.

«Вирок Тимошенко - це символ падіння України на дно нової диктатури. Тому ЄС повинен і далі з усією рішучістю вимагати перегляду судового вироку або припинення його виконання. Янукович поки проявляє впертість і заграє з Москвою у пошуках зближення з нею. Таку поведінку можна витлумачити як спробу шантажувати Брюссель. ЄС не повинен дозволяти Києву справляти на себе враження цими діями», - вважає Financial Times Deutschland.