Філарет: Кирило хоче знищити незалежність УПЦ МП

19 сiчня 14:47

Патріарх Кирило не хоче бачити самостійну українську церкву навіть у складі Московської патріархії.

 

Патріарх Московський Кирило поставив перед собою мету знищити незалежність Української православної церкви Московського патріархату. Про це в інтерв'ю журналу Weekly.ua заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

«З цим пов'язані його часті приїзди в Україну, а в офіційних документах Священного Синоду російської церкви зникла навіть назва «Українська православна церква».

За словами Філарета, у постановах синоду тепер кажуть, що патріарх відвідав Київську, Харківську Луганську, Чернівецьку єпархію Російської православної церкви.

«Це свідчить про те, що керівництво Російської православної церкви не хоче бачити самостійну українську церкву навіть у складі Московської патріархії», - сказав Філарет.

Він також зазначив, що перемовини між УПЦ Київського патріархату та Українською Автокефальною православною церквою зірвалися з провини Москви.

«Справа в тому, що керівники УАПЦ ставлять умову - відсторонити мене від керівництва церквою. Мовляв, патріарх Філарет і предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій повинні відмовитися від посад, а після цього церкви об'єднаються і оберуть нового патріарха. Така умова ставиться протягом багатьох років, бо змістити мене з київської кафедри - давнє бажання Москви. А митрополит Мефодій його озвучує», - заявив патріарх.

Нагадаємо, у вересні предстоятелі Київського Патріархату та УАПЦ виступили за відновлення діалогу.

За даними Всеукраїнського соціологічного опитування населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» 22 листопада - 6 грудня 2011 року громадяни України відносять себе до наступних конфесій: Українська православна церква Київського Патріархату - 31,1%, Українська православна церква (Московського Патріархату) - 25,9%, Українська Греко-католицька церква - 8,5%, Українська Автокефальна православна церква - 1,7%, Римо-католицька церква - 1,1%, протестанти - 1%, мусульмани - 0, 2%, вагалися з відповіддю - 6,2%.