Фаріон представить новий проект мовного закону, що забороняє букви "Ы" та "Ё"

21 лютого 08:45

Проект закріплює за українською мовою "абсолютне та беззастережне, і безумовне застосування на всій території України".

 

У Міжнародний день захисту рідної мови, який відзначається 21 лютого, народний депутат від во "Свобода" Ірина Фаріон разом із колегами має намір презентувати проект нового "мовного закону".

Законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" був зареєстрований у Раді 15 січня і передбачає багато бентежних норм.

Зокрема, депутати пропонують закріпити, що телеграми з України відправлятимуться або українською, або іноземною мовою, тільки з використанням українського або латинського алфавіту. Таким чином, будуть відсутні літери "Ы" и "Ъ", а Ё буде замінена поєднанням "ЬО" і "ЙО".

Автори законопроекту також хочуть, щоб лікарі спілкувалися з пацієнтами тільки українською мовою. А якщо у пацієнта виникають складнощі з розумінням схеми лікування, то він має право запросити перекладача, але за свій рахунок.

За словами Фаріон, законопроект чітко передбачає інституції, які будуть карати за його невиконання.

Невдоволення російськомовного населення України, яке може викликати цей закон, депутат вважає похідною, на яку не варто звертати увагу.

"Ми не повинні рахуватися абсолютно ні з чиєю думкою, якщо нам треба захистити право нашої нації на комфортне життя", - сказала Фаріон в коментарі Радіо Свобода.

"Як можна жити на нашій землі і не знати нашої мови і ще претендувати на якийсь особливий статус? З якого права? Це перший закон у нашій історії, згідно з яким статус української мови отримує абсолютне та беззастережне, і безумовне застосування на всій території України, не принижуючи жодної мови, жодної національної меншини", - додала депутат.

Вона підкреслила, що закон - це вторинне явище, а первинне - це суспільна свідомість.

Нагадаємо, що днями президент Росії Володимир Путін нагородив медаллю Пушкіна українських народних депутатів від Партії регіонів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова "за збереження та популяризацію російської мови в Україні".

Колесніченко і Ківалов є авторами скандального закону про регіональні мови, який зміцнює позиції російської та інших мов національних меншин в регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%. !zn

Читайте також:

Азаров вважає, що вільно володіє українською мовою

Фаріон буде судитися з комуністом за відмову говорити українською

Ірина Фаріон запропонувала оподатковувати пісні російською мовою