Євросоюз закликав владу України не поспішати з прийняттям закону про наклеп

20 вересня 13:18

У Європі занепокоїлися можливою невідповідністю пропонованих поправок зі свободою висловлювань, так само як і з зобов'язаннями, взятими Україною перед Радою Європи.

 

Європейський Союз закликає українську владу не поспішати із внесенням змін до Кримінального кодексу, направленими на криміналізацію відповідальності за посягання на честь і гідність людини, тим більше під час виборчої кампанії.

Як повідомили 20 вересня в Європейській комісії, у Брюсселі обізнані про голосування в першому читанні відповідних поправок.

"Негативна оцінка, надана відповідними експертами парламенту, дає нам підстави для стурбованості щодо можливої невідповідності (за пропонованих поправок) зі свободою висловлювань, так само як і з зобов'язаннями, взятими Україною перед Радою Європи", - заявили в Єврокомісії.

У Єврокомісії відзначили, що їм відомо про те, що дані поправки також будуть оцінені експертами ОБСЄ та Радою Європи на їхню відповідність європейським стандартам.

"Ми очікуємо їхніх висновків, які повинні бути повністю прийняті до уваги (українською владою). В той же час, ми закликаємо українську владу не поспішати в цій делікатній справі, особливо під час повноцінної виборчої кампанії", - підкреслили в Єврокомісії.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон Журавського, яким пропонує ввести до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів такі поняття, як «наклеп» та «образа». У доопрацьованому у вересні проекті закону відсутнє поняття «образа». Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 «Наклеп».

Читайте також:

В ОБСЄ сподіваються, що Рада відхилить закон про наклеп у другому читанні

Регіонал пообіцяв прийняти закон про наклеп, щоб журналісти «не писали фігню»

Рада попередньо погодилася повернути кримінальну відповідальність за наклеп

Ківалов задоволений, що журналісти тепер вже не зможуть його безкарно обмовити