Євросоюз схвалив нові санкції проти Білорусі та Сирії

23 березня 10:17

На засіданні у Брюсселі голови МЗС 27 країн ЄС схвалили нові санкції проти Білорусі та Сирії. ЄС включив у список нев'їзних дружину і матір президента Сирії.

 

У Брюсселі міністри закордонних справ країн Європейського Союзу схвалили нові санкції проти Білорусі та Сирії.

Мова йде про розширення на 12 прізвищ списку білоруських громадян, яким буде заборонено в'їзд до ЄС, а їхні активи у країнах Євросоюзу - заморожено. Економічні санкції торкнуться також кількох білоруських фірм.

Щодо Сирії аналогічний список також доповнено 12 прізвищами. Серед них - дружина президента країни Башара Асада - Асма - і кілька інших родичів глави держави. У «чорний список» внесено 150 представників влади у Сирії і близьких до сирійського уряду структур, у тому числі національну авіакомпанію, Центробанк і низку експортних організацій.

В обох випадках санкції поширюються на осіб і організації, яких в Євросоюзі вважають причетними до репресій проти політичних супротивників.

Прийняті раніше санкції ЄС проти Сирії зачіпають нафтову сферу країни, а також вводять візові та фінансові обмеження проти сирійських чиновників.

Нагадаємо, 4 лютого 2012р. у Раді Безпеки ООН відбулося голосування стосовно проекту резолюції щодо Сирії, внесеного делегацією Марокко спільно з низкою західних і арабських країн. Росія і Китай, що володіють правом вето, проголосували «проти», і резолюція у результаті не була прийнята. Невдоволення Росії викликав пункт резолюції, в якому йшлося про те, що президент Сирії Башар Асад повинен залишити свій пост у тритижневий термін.

У січні 2011 року Європарламент прийняв резолюцію про заборону в'їзду в Європу білоруським чиновникам, суддям та керівникам силових структур, причетним до розгону демонстрації після виборів президента Білорусі 19 грудня. Протягом року санкції були неодноразово розширені. !zn

Читайте також:

У відповідь на санкції ЄС, Лукашенко не буде випускати з країни опозиціонерів

Білорусь не поверне послів країн ЄС через нові санкції

Росія вважає санкції ЄС до Білорусі безвихідним шляхом