Євросоюз назвав умову для підписання асоціації з Україною

13 жовтня 17:48

Глава Міністерства закордонних справ Євросоюзу Кетрін Ештон заявила, що в 2011 році могла б бути підписана угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка мала стати взаємно вигідним контрактом, що відображає спільність цінностей і стандартів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби представництва ЄС в Україні.

 

"Я думаю, що ми повинні не відходити від технічних переговорів ... Але підписати таку угоду ми можемо тільки в тому випадку, якщо будемо впевнені, що українські лідери вірять у цінності, на яких вона ґрунтується, і будуть вірно підтримувати ці цінності", - сказала Ештон.

При цьому вона закликала забезпечити максимально швидкий процес оскарження вироку колишньому прем'єру Юлії Тимошенко, щоб вона могла брати участь у парламентських виборах у 2012 році.

"Держави-члени ЄС абсолютно одностайні в думці, що українська влада повинна зробити можливим швидкий і всебічний процес оскарження вироку, який би не накладав обмеження на право брати участь у парламентських виборах наступного року", - сказала вона.

За словами Ештон, нинішня ситуація в Україні є неприйнятною для країни, яка головує в комітеті міністрів Ради Європи, чи для країни, яка розділяє основоположні європейські цінності.

Вона також зацікавилася невдоволенням президента Віктора Януковича Кримінальним кодексом України. "Однак цього визнання недостатньо. Це не позбавляє українську владу відповідальності за забезпечення правового процесу, який би повністю відповідав міжнародним стандартам", - сказала високий представник Євросоюзу.

Як повідомлялося, 11 жовтня колишньому прем'єру Юлії Тимошенко дали 7 років в'язниці. Суд також зобов'язав її відшкодувати збиток "Нафтогазу" в розмірі 1,5 млрд грн, що викликало стурбованість у багатьох європейських країн.