Євросоюз може розширити санкції проти Білорусі через страту «мінських терористів»

21 березня 06:46

23 березня може бути посилено санкції ЄС проти Білорусі, враховуючи "нове погіршення ситуації". Негативну реакцію в Євросоюзі викликала страта у Білорусі Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, звинувачених у справі про вибух у мінському метро. Євросоюз також розширить санкції проти Сирії та Ірану.

 

Рада міністрів Євросоюзу з закордонних справ обговорить у п'ятницю 23 березня ситуацію у Білорусі, оголосив у вівторок на брифінгу у Брюсселі високопоставлений представник Європейської зовнішньополітичної служби.

Він повідомив, що "може бути посилено обмежувальні заходи ЄС" проти Білорусі, враховуючи "нове погіршення ситуації".

У понеділок голова підкомітету Європарламенту з прав людини Барбара Лохбіллер повідомила у Брюсселі, що Рада ЄС готує додаткові обмежувальні заходи проти Мінська.

Негативну реакцію в Євросоюзі викликала страта у Білорусі Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, звинувачених у справі про вибух у мінському метро. На думку Брюсселя, процес над двома білорусами не був організований належним чином. Окрім того, Євросоюз виступає твердим противником смертної кари як міри покарання за будь-яких обставин, і верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон зробила 17 березня відповідну заяву.

Міністри закордонних справ ЄС обговорять ситуацію у Сирії, зокрема, питання про доступ гуманітарної допомоги до країни, дипломатичні зусилля щодо прийняття резолюції Ради Безпеки ООН, відносини з сирійською опозицією і дипломатичну присутність ЄС у Дамаску.

У черговий раз Рада ЄС засудить кампанію репресій сирійського режиму проти цивільного населення і систематичні порушення прав людини. Міністри закордонних справ ухвалять постанову щодо Сирії.

Чиновник з зовнішньополітичної служби Євросоюзу повідомив, що Рада ЄС має посилити обмежувальні заходи проти режиму Дамаска.

Без дебатів Рада міністрів Євросоюзу з закордонних справ продовжить терміном на один рік застосування обмежувальних заходів проти Ірану, прийнятих у зв'язку з порушеннями прав людини у цій країні. Рада додасть 18 осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини, до діючого списку з 61 представника режиму, яким заборонено в'їзд на територію ЄС і чиї банківські рахунки "заморожено". Буде також заборонено експорт до Ірану устаткування і програмного забезпечення, які використовуються в основному для спостереження і перехоплення іранських режимом телефонного та інтернет-зв'язку. Як підкреслюють у Брюсселі, це рішення буде прийнято у зв'язку з глибокою заклопотаністю Євросоюзу ситуацією з правами людини в Ірані, де, за даними спеціального доповідача ООН з прав людини, в 2011 році було приведено у виконання 670 смертних вироків. !zn

Читайте також:

Посли ЄС повернуться до Мінська протягом тижня

Україна засудила розстріл Коновалова і Ковальова, засуджених за теракт у мінському метро


Після розстрілу «мінських терористів» Лукашенко поїхав у Москву шукати захисту від санкцій ЄС

У Білорусі розстріляли обох засуджених за теракт у метро

США дали Ірану останній шанс уникнути військових дій. Росія вже готова до війни

Обама заявив, що не блефує про напад на Іран через ядерну зброю