Європейці вважають переслідування Тимошенко проявом відсталості слов'ян в області демократії

14 сiчня 12:28

Директор Центру ім. Бертольда Бейца при Німецькій раді із зовнішньої політики Олександр Рар вважає переслідування лідера опозиції Юлії Тимошенко нинішньою владою Україні неетичним і проявом відсталості слов'янських народів у сфері демократії.

 

Директор Центру ім. Бертольда Бейца при Німецькій раді із зовнішньої політики Олександр Рар вважає переслідування лідера опозиції Юлії Тимошенко нинішньою владою Україні неетичним і проявом відсталості слов'янських народів у сфері демократії.

Про це Рар заявив у ході експертного опитування Інституту Горшеніна про те, як ситуація з кримінальним переслідуванням Тимошенко може вплинути на взаємини України з ЄС.

Зокрема, Рар зазначив, що Європейський Союз, який відчуває розчарування, що в України спостерігається відхід від демократії, вже нічим не здивувати.

«Природно, треба сказати, у Тимошенко дуже багато було бруду в її колишньої кар'єрі і в економічних махінаціях, якими вона займалася весь час у роки, перед тим, як бути прем'єром. Це все відомо. Але вона, все-таки, була головою опозиції, тобто главою сил, які боролися за посаду президента України. Я думаю, що таку фігуру відразу після виборів - рік ще не пройшов з тих пір, як вибори закінчилися, - починати переслідувати - це завжди пахне політикою, помстою і приниженням», - сказав експерт.

Рар зазначив, що в даній ситуації переслідування Тимошенко є неетичним. «На жаль, в Україну - до речі, так само, як і в Росії, у Білорусі, - просто не терплять опозиції. І той, хто приходить до влади, відразу починає принижувати і знищувати своїх суперників. Це з демократією нічого спільного не має. На жаль, в цьому відношенні слов'янські народи ще набагато відстають від народів Західної Європи, де до вищих політикам, навіть якщо вони програли вибори, ставляться з великою часткою поваги », - сказав експерт.

Нагадаємо, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно лідера української опозиції, Тимошенко за нецільове використання коштів, отриманих урядом під її керівництвом від продажу квот парникових газів у рамках Кіотського протоколу. З Тимошенко взято підписку про невиїзд.

Як заявили в БЮТ, вичерпну відповідь щодо екологічних Тимошенко дала ще 2 грудня під час тригодинного допиту в якості свідка: «Я пояснила слідчим, що гроші, отримані від реалізації Кіотського протоколу: це досить великі гроші - 320 мільйонів євро, не витрачені внікуди. Я показала слідчим, що вони знаходяться на спеціальних рахунках Міністерства охорони навколишнього середовища, і що в будь-який момент, коли новий уряд пройде всі без виключення процедури, які дадуть можливість ці гроші витратити на екологічні програми, вони можуть бути витрачені».

За матеріалами УНІАН