Європейський суд приступив до розгляду скарги Тимошенко на незаконний арешт і тортури

28 серпня 12:45

ЄСПЛ розпочав розгляд скарги Юлії Тимошенко на її утримання під вартою в Лук'янівському СІЗО. У скарзі Тимошенко йдеться про незаконний арешт, тортури, політичні переслідування і позбавлення права на справедливий суд.

 

Європейський суд з прав людини розпочав розгляд скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка звинувачує Україну в порушенні Європейської конвенції прав людини.

У заяві Тимошенко в ЄСПЛ згадуються порушення декількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури щодо неї. Також йдеться про статтю 5 (незаконний арешт) і про статтю 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.

У заяві також згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка говорить, що всі обмеження застосовуються тільки з тими цілями, з якими вони встановлені. Зверненням до цієї статті захист екс-прем'єра намагається довести те, що переслідування Тимошенко в Україні носить виключно політичний характер.

Сторону Тимошенко представляють адвокати Сергій Власенко, Валентина Теличенко і дочка Євгенія.

Українську державу представляє уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Слухання проходять у відкритому режимі, після закінчення яких подальше обговорення пройде за зачиненими дверима. Рішення буде прийнято на більш пізній стадії.

Як відомо, звернення Тимошенко до Європейського суду відбулося 10 серпня 2011 року і призначення слухань на серпень 2012 року - тобто менше, ніж через рік - для практики європейського суду вельми оперативне вирішення.

ЄСПЛ надав «пріоритет 1» зверненню Тимошенко «зважаючи на серйозність і чутливість висунутих звинувачень» і вирішив розглянути справу невідкладно. !zn

Читайте також:

Мін'юст найняв проти Тимошенко американських юристів, які захищали Солженіцина

Вирок Тимошенко у газовій справі замінять звинуваченням у вбивстві Щербаня, - Власенко

Турчинов переконаний, що касацію щодо газової справи затягують через Європейський суд

Вищий спецсуд оголосить рішення щодо касації на вирок Тимошенко у газовій справі 29 серпня