Європейський суд анонсував публічне слухання скарги Тимошенко

20 липня 13:45

Слухання за скаргою Юлії Тимошенко щодо її ув'язнення 28 серпня пройдуть публічно. Після відкритої частини слухань суд продовжить роботу в закритому режимі. Рішення буде винесено на більш пізньому етапі.

 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) анонсував публічні слухання за скаргою екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо її ув'язнення на 28 серпня.

Як йдеться в анонсі, після відкритої частини слухань суд продовжить роботу в закритому режимі. Рішення буде винесено на більш пізньому етапі.

Крім того, ЄСПЛ вказує, що якщо "того вимагатимуть обставини", Тимошенко може внести "свіжий запит", бо суд "продовжує займатися цим питанням".

В ЄСПЛ також повідомляє, що для представників ЗМІ зарезервовано обмежену кількість місць, тому пресу просять звернутися у прес-службу суду заздалегідь.

- Європейський суд визнав юридично, що в Україні є політв'язні, - Власенко

Як повідомлялося, Тимошенко подала скаргу до ЄСПЛ 10 серпня 2011 року, в якій вона стверджує, що її затримання було політично мотивованим, не було судового розгляду законності її утримання під вартою у СІЗО Києві, а умови її утримання були недостатніми, щоб отримати належну медичну допомогу .

У скарзі екс-прем'єр вказує статтю 3 Європейської конвенції з прав людини (заборона на таке, що принижує гідність, поводження або покарання), статтю 5 (право на свободу та особисту недоторканність), статтю 8 (право на приватне життя) і статтю 18 (обмеження прав).

14 грудня минулого року суд прийняв рішення про пріоритетний розгляд справи у зв'язку «з серйозним і делікатним характером звинувачень».

15 березня 2012 року суд доручив українському уряду забезпечити Тимошенко адекватну медичну допомогу.

31 травня ЄСПЛ виніс рішення, яким було встановлено, що уряд виконав це доручення. У той же час, суд відмовив Тимошенко в задоволенні її прохання від 25 квітня дозволити їй лікуватися в Німеччині в клініці Шаріте. !zn

Читайте також:

Виправдати Тимошенко в Євросуді допоможе справа азербайджанського журналіста

Американські юристи візьмуть з Мін'юсту $ 12 тис. за справу Тимошенко, «щоб на квитки вистачило»

Власенко: Рішення Євросуду дозволить Тимошенко вийти на свободу

При розгляді скарги Тимошенко Європейський суд врахує, що в СІЗО бігають пацюки і таргани

Євросуд визнав арешт Луценка незаконним

В Євросуді розглянуть безправ’я українців щодо мовного закону