Європейські спостерігачі за процесами проти Тимошенко прибудуть в Україну 11 червня

07 червня 19:14

У Кваснєвського і Кокса відбудуться зустрічі з родиною Тимошенко, а також зустріч з прем'єр-міністром Азаровим.

 

Екс-президент Європарламенту Пет Кокс і екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський, які стали спостерігачами від Європейського парламенту з судових процесів над екс-прем'єром Юлією Тимошенко, прибудуть до України вже в наступний понеділок, 11 червня.

Про це 7 червня в Брюсселі після закінчення зустрічі президента Європейського парламенту Мартіна Шульца з цими двома європейськими політиками повідомив сам Шульц.

За його словами, в цей день у Кваснєвського і Кокса відбудуться зустрічі з родиною Тимошенко, а також зустріч з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.

Шульц нагадав про домовленості, які були досягнуті з прем'єром України, що український уряд прийме, а Європарламент направить "високої репутації визнаних незалежних особистостей з великим політичним досвідом у цей дуже делікатний час, подивитися чи все, що пов'язано зі справою Тимошенко, ситуація в країні розвивається в правильному руслі".

За словами президента Європарламенту, Коксу і Кваснєвському будуть надано вільний доступ до документів, які стосуються касаційного суду, інших справ, доступ до учасників процесу, прокурорів і адвокатів, "вільний доступ до всіх, з ким вони захочуть говорити". "Це було гарантовано урядом", - підкреслив він.

Читайте: Європарламент призначив спостерігачами за процесами проти Тимошенко двох екс-президентів

Шульц також повідомив, що місія цих європейських політиків "була прийнята Тимошенко та її сім'єю".

"Це - відправний пункт, який може внести свій вклад у справедливий суд, потрібну медичну допомогу Тимошенко і, можливо, також поліпшить відносини між Україною та ЄС, будуючи довіру. Це дуже важка місія, це не легке завдання", - сказав європейський політик.

Він зазначив, що після 11 червня спостерігачі від Європарламенту повернуться до Брюсселя чи Страсбурга, і буде зроблено аналіз цього візиту. Він також запевнив, що їм буде надана підтримка з боку юристів.

Водночас, політики не змогли окреслити майбутнього порядку денного своєї активності. "Зараз дуже складно щось сказати щодо подальшого порядку денного, і я не впевнений, що після 11 у нас буде конкретна повістка дня наших дій", - сказав Кваснєвський.

Він також підтвердив, що за юридичну сторону справ Тимошенко будуть відповідати "наші радники". "Ми політики і використовуємо цю можливість, щоб зустрітися з лідерами України, я думаю, що в нас буде можливість говорити і з іншими, і з представниками опозиції. Ситуація в Україні складна, і касаційна процедура тільки частина цієї складності. Ми стоїмо напередодні виборів, і європейці очікують, що українські вибори будуть вільними і справедливими. У нас є достатньо питань, щоб обговорити їх на політичному рівні", - сказав екс-президент Польщі. !zn

Читайте також:

Азаров розповів німцям, що Тимошенко - не політв'язень і нагадав про франкфуртський скандал з Луценком

Європарламент призначив спостерігачами за процесами проти Тимошенко двох екс-президентів


Україна погодилася на пропозицію Європи направити до Тимошенко ще лікарів та юриста


Захист Тимошенко буде скаржитися до Євросуду незалежно від рішення щодо касації