Європейська преса реагує на арешт Тимошенко дуже критично

08 серпня 08:27

Європейська преса дуже критично відгукується про п'ятничний арешт Юлії Тимошенко. Більшість видань у своїх коментарях не виключають політичного забарвлення всього процесу над колишнім прем'єром.

 

Польська Gazeta Wyborcza у своїй редакційній статті розмірковує над обставинами та наслідками газових контрактів січня 2009-го, а також над проблемними моментами у судовому процесі над Тимошенко. Газета пише: «Тимошенко звинувачують у тому, що вона підписала невигідний, на думку сьогоднішньої влади України, контракт із постачання російського газу. Звинувачення виглядає абсурдним, адже не містить жодного слова про те, що йдучи на поступки росіянам екс-прем’єр мала особистий зиск від угоди, наприклад, отримавши хабара. Навпаки, видається, що два з половиною роки тому, коли важкою зимою дійшло до російсько-української газової війни, Тимошенко здобула перемогу. Порозуміння з дуже войовничо налаштованим Володимиром Путіним їй вдалося досягти в тому числі завдяки особистому шарму. На успішний кінець переговорів Тимошенко в Москві чекала позбавлена російського газу Європа. І це, власне, Європа тиснула на Київ, аби він якнайшвидше поклав край конфлікту», - зазначає Gazeta Wyborcza.

Британська Daіly Telegraph у своєму коментарі пише:

«Арешт Тимошенко - несподіваний крок, який розлютив її прихильників та, вірогідно, приверне міжнародну критику. ... Зірка прозахідної Помаранчевої революції 2004-го постала перед судом у справі, яка, як вважають чимало західних оглядачів, є політично вмотивованою. Якщо її визнають винною, Тимошенко може сісти за ґрати на 10 років і вибути з президентських виборів 2015-го року».

Впливова німецька Frankfurter Allgemeіne Zeіtung у своїй статті під заголовком «Борець» пише, що Тимошенко була готова до такого розвитку подій.

«Йдеться про процес, у якому Генпрокуратура хоче довести її зловживання владою у нетривалому періоді демократії між революцією та реставрацією (старого режиму - ред.). Янукович - креатура багатого індустріального «донецького клану», мав 2004-го року успадкувати владу від тодішнього президента Кучми. За результатами маніпульованих президентських виборів у листопаді 2004-го йому вже було забезпечено місце на «троні», якби не масові протести опозиції. Саме завдяки ним відбулося переголосування сфальшованих виборів.

Через півтора роки після повернення до влади, Янукович запроторив Тимошенко туди, куди її вже колись відправляв його «хресний батько» Кучма - до Лук'янівського СІЗО. Ще у рік свого повернення до влади, режим Януковича почав судовий наступ на помаранчевих опонентів. Низка міністрів з колишнього уряду Тимошенко були заарештовані, але «Юлю», яка на Заході має репутацію ледь не рок-зірки, Генпрокуратура боялася чіпати.

... Тому, що клан Януковича зараз використовує газові контракти 2009-го проти Тимошенко, є багато пояснень. Перша і офіційна - Тимошенко перевищила службові повноваження під час укладання газових угод, не отримавши згоди Кабміну. Але друга, і може найважливіша, те, що «олігархи» з оточення Януковича зазнали тоді великих збитків. Тимошенко та Путін виключили посередника «РосУкрЕнерго» з газових схем. А це - джерело фінансування політичних кампаній сьогоднішнього режиму. «Газовий процес», який завершився п’ятничним арештом Тимошенко, як твердить опозиція, є помстою «РосУкрЕнерго». Але від самого початку не варто було очікувати, що справи підуть за іншим сценарієм», - підсумовує Frankfurter Allgemeіne Zeіtung.