Європарламент розгляне 6 проектів резолюції щодо України

08 грудня 12:10

Євродепутати критично оцінюють вибори в Україні і засуджують ув'язнення Тимошенко і Луценка. Вони закликають українську владу усунути проблемні питання та поглиблювати відносини з ЄС.

 

У Європейському парламенті зареєстровано 6 проектів резолюцій щодо ситуації в Україні, які були представлені шістьма політичними групами Європарламенту з семи.

Відповідно до процедури, на базі зареєстрованих проектів європарламентарі повинні розробити консолідований текст резолюції, який буде виставлено на голосування під час пленарного засідання у Страсбурзі 13 грудня, повідомляє Укрінформ.

За день до голосування, 12 грудня, пройдуть дебати за проектом.

Участь в обговоренні українського питання візьме єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Варто зазначити, що 4 проекти резолюції мають назву «щодо України» або «щодо ситуації в Україні». У той же час, політична група Європейської народної партії та «зелені» назвали свої документи «щодо виборів в Україні».

Загальний аналіз шести проектів резолюції засвідчив, що європейські депутати критично оцінюють деякі внутрішні питання в Україні, зокрема, недоліки виборчого процесу, «застосування вибіркового правосуддя», перебування в місцях ув'язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Однак при цьому вони підкреслюють необхідність подальшого просування України до політичної асоціації та економічної інтеграції з Євросоюзом.

У зв'язку з цим заявляється про готовність ЄС поглиблювати відносини з Україною шляхом підписання та ратифікації Угоди про асоціацію.

Євродепутати закликають українську владу усунути наявні проблемні питання та забезпечити прогрес у проведенні реформ.

Проекти резолюцій також позитивно оцінюють процес візової лібералізації між Україною і ЄС, наголошуючи, що це є особливо важливим досягненням для українських громадян. !zn

Читайте також:

Саміт Україна-ЄС відбудеться через «декілька тижнів»

Хорошковський сподівається зламати нелюдськість візового режиму Європи

У ЄС замислюються про санкції до України за прикладом «списку Магнітського»

ЄС вітає європейський вибір України в Угоді про асоціацію