Європа просить Україну не переносити внутрішньополітичну боротьбу до Брюсселя

14 сiчня 12:30

Євродепутат від Польщі, голова комітету Європарламенту з питань співпраці з Україною Павло Коваль радить Україні не переносити внутрішньополітичну боротьбу до Брюсселя.

 

Євродепутат від Польщі, голова комітету Європарламенту з питань співпраці з Україною Павло Коваль радить Україні не переносити внутрішньополітичну боротьбу до Брюсселя.

Він зазначив, що, розвиваючи міжпартійні зв'язки, Україна поступово входить «у політичний кровообіг Європи». Європарламентарій бачить у співпраці Партії регіонів з європейськими соціалістами, а партії «Батьківщина» - з Європейською народною партією своєрідне зближення Києва з Брюсселем. Проте, ця співпраця, на переконання Коваля, не завжди використовується з користю для самої України.

"Погано, що внутрішньополітична українська боротьба була перенесена на європейську арену. Політичні партії з Україною боролися у такий спосіб за свій імідж у внутрішній політиці. Але це не було добре для всієї України", - сказав євродепутат, коментуючи події, які відбулися навколо прийняття останньої критичної резолюції Європейського парламенту щодо України.

Коваль зазначив, що в Україні зараз існують серйозні проблеми з пошуком компромісу між владою і опозицією. За його словами, подібна ситуація складалася і на його Батьківщині - у Польщі, і польські політики намагалися використати думку європейців на свою користь. Але водночас, за часів, коли Польща просувалася на шляху до Євросоюзу, представники всіх політичних сил, перебуваючи в Брюсселі, виступали з єдиною позицією.

«В Україні такого загального політичного інтересу немає. Добре, що українці присутні в політичному житті Євросоюзу, але погано, що немає таких політичних сил, які змогли б зібрати всіх за одним столом і домовитися, про що можна, а про що не можна говорити в Європарламенті у контексті довгострокових інтересів України», - вважає Коваль.

Він застеріг українських політиків від використання Європарламенту у власних інтересах. Коваль переконаний, що це небезпечно для України, адже багато аргументів може бути в майбутньому використані навіть проти європейської перспективи Україні в цілому. «Україноскептиків» у Брюсселі достатньо, нагадав євродепутат.

Нагадаємо, 25 листопада Європарламент схвалив резолюцію щодо України, в якій, зокрема, висловив жаль, що Україна змінила виборче законодавство за декілька місяців до проведення місцевих виборів, висловив стурбованість з приводу останніх спроб влади обмежити свободу слова, закликав Україну провести розслідування факту зникнення журналіста Василя Климентьєва. Депутати закликали українську владу розслідувати всі повідомлення про порушення прав і свобод, а також - роль СБУ у втручанні в демократичний процес.

29 грудня Генеральний секретар Європейської народної партії Антоніо Лопес Істуріс повідомив, що лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко запросили відвідати Брюссель для зустрічі з провідними європейськими політиками.

За матеріалами Deutsche Welle