Електорат опозиції підтримує коаліцію «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи»

02 серпня 07:27

В українському суспільстві найкраще сприймаються такі варіанти більшості в новому парламенті: Об'єднана опозиція разом з ударом і «Свободою», Партія регіонів - з КПУ.

 

Більше 70% прихильників «Батьківщини» і майже 80% - «Свободи» позитивно ставляться до того, що ці партії сформують більшість у наступній Верховній Раді.

За даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг», 80% прихильників «Батьківщини» схвалюють коаліцію з партією «УДАР».

Між тим, об'єднання з «Батьківщиною» підтримують 65% прихильників партії Віталія Кличка. Ще 30% схвалюють приєднання до Партії регіонів.

- Кличко не проти, щоб його депутати голосували разом з Партією регіонів

Позитивно ставляться до об'єднання Партії регіонів і «УДАРу» майже половина прихильників партії Партія регіонів.

Близько 40% прихильників «Батьківщини» схвалюють варіант більшості в Раді з партією «Україна - Вперед!», майже стільки ж прихильників партії Наталії Королевської схвалюють таку коаліцію.

Разом з тим майже половина прихильників партії Королевської позитивно оцінюють можливе об'єднання «України - Вперед!» з Партією регіонів. Прихильники самої Партії регіонів скоріше негативно ставляться (50%) до такого варіанту більшості, ніж позитивно (30%).

Як прихильники Народної партії (53%), так і прихильники Партії регіонів (51%) позитивно оцінюють можливе об'єднання цих партій в майбутньому парламенті. (Народна партія має мінімальні шанси пройти в парламент. - ред.)

Разом з тим, варіант коаліції Народної партії та «Батьківщини» значно гірше сприймають як прихильники партії Володимира Литвина (32%), так і Об'єднаної опозиції (29%).

Майже дві третини прихильників Партії регіонів і КПУ позитивно оцінюють коаліцію цих партій в наступному парламенті.

При цьому лише чверть прихильників КПУ приймаючи рішення, за яку партію голосувати на парламентських виборах 2012 року, будуть голосувати на підтримку курсу президента Віктора Януковича і майже половина - проти курсу президента. При цьому більшість схвально ставиться до коаліції КПУ з ПР у майбутньому парламенті, фактично пропрезидентської більшості.

Таким чином, краще за все сприймаються такі варіанти більшості в новому парламенті: Об'єднана опозиція разом з ударом і «Свободою», Партія регіонів з КПУ.

Опитування проводилося соціологічною групою «Рейтинг» 14 - 27 липня 2012 року серед 2000 респондентів у всіх регіонах України. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Об'єднана опозиція випереджає Партію регіонів на виборах, - опитування

Партія «УДАР» Віталія Кличка затвердила передвиборний список

Закон України не дозволяє Шевченку стати депутатом

Андрій Шевченко та Остап Ступка в першій п’ятірці списку Королевської, Суслов - сьомий