Екзит-поли в Молдові демонструють, що комуністи не виграли

14 сiчня 12:25

Опитування виборців на виході з дільниць пророкують, що на позачергових парламентських виборах у Молдові переможе проєвропейська Ліберально-демократична партія.

 

Опитування виборців на виході з дільниць пророкують, що на позачергових парламентських виборах у Молдові переможе проєвропейська Ліберально-демократична партія.

За даними екзит-полу, який провів Румунський інститут аналізу і стратегій (РІАС) спільно з телеканалом «Publika TV», Комуністи отримають 26%, а Ліберально-демократична партія - 34,4%. Крім того, за даними опитування соціологічної компанії Axa, ліберальні демократи та їхні союзники отримали 56%, а комуністи - 34%.

Разом з тим, як повідомив представник Центрвиборчкому, після підрахунку 15,6% бюлетенів комуністи отримали 46,5% голосів, ліберал-демократи - 23,6%, Демократична партія - 13,5%, а ліберали - 6,8%.

Прем'єр-міністр Молдови і лідер Ліберально-демократичної партії Влад Філат сказав, що задоволений прогнозами соціологів.

«Ці результати показують, що неможливе можливо, - сказав Філат. - Це - результат нашої наполегливої праці. Я хочу всім подякувати і, сподіваюся, що ці результати отримають підтвердження в ході підрахунку голосів».

Проте представники Комуністичної партії заявили, що з результатами опитування не згодні.

«Ті, хто п'є зараз віскі, поквапилися», - заявив представник Компартії Марк Ткачук. Він також пообіцяв незабаром оприлюднити результати паралельного підрахунку голосів.

Виборчі дільниці в Молдові закрилися о 21:00 за місцевим часом (19:00 GMT). За попередніми даними Центрвиборчкому, явка становила 58,9%, при цьому для того, щоб вибори були визнані такими, що відбулися, в них має взяти участь не менше третини виборців.

У парламентських виборах беруть участь 20 політичних партій і 19 незалежних кандидатів, що претендують на 101 депутатське місце. За даними ЦВК, до списків виборців включено понад 2,6 мільйонів осіб, у країні працюють понад 2 тисяч ділянок.

Теперішні парламентські вибори в Молдові - вже треті за останні два роки. Політологи висловлюють надію, що вони зможуть покласти край політичній кризі в країні, що триває вже майже півтора роки.

У Молдові з березня минулого року немає президента - його обов'язки тимчасово виконує спікер парламенту Міхай Гімпу. Він очолює також проєвропейську парламентську коаліцію, яка свого часу змінила при владі комуністів на чолі з колишнім президентом Володимиром Вороніним.

У квітні 2009 року, услід за парламентськими виборами, про перемогу в яких заявили комуністи, по Кишиневу прокотилася хвиля заворушень. Люди, що протестували проти офіційних результатів голосування, розгромили будівлі парламенту й адміністрації президента.

У липні були проведені повторні вибори, що поклали край комуністичній більшості в парламенті. Тим не менш, голосів комуністів вистачило, щоб чергова спроба обрати президента (на цей пост балотувався лідер демократів Маріан Лупу) залишилася нереалізованою, й парламент був розпущений.

За ходом теперішнього голосування на виборах стежать міжнародні спостерігачі, зокрема з Росії, а також представники ОБСЄ. Лідер комуністів Володимир Воронін зробив заяву про те, що його партія має намір провести свій підрахунок голосів.

За матеріалами Би-Би-Си