Еквадор у відповідь на погрозу взяти штурмом його посольство у Лондоні офіційно оголосив про надання притулку Ассанжу

16 серпня 13:05

Керівництво Еквадору "вивчило всі аспекти запиту Джуліана Ассанджа" і вирішило надати політичний притулок засновнику WikiLeaks.

 

Влада Еквадору прийняли рішення надати притулок засновнику скандально відомого сайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу, повідомив 16 серпня міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патина.

"Уряд вирішив надати дипломатичне притулок панові Ассанжу", - сказав Патина, виступ якого транслювався в прямому ефірі латиноамериканського телеканалу Telesur.

"Уряд розглянув всі факти і аргументи, представлені Ассанжем. Він може бути жертвою політичного переслідування", - пояснив міністр.

Раніше британська сторона повідомила, що, яке б рішення не було прийнято щодо Ассанжа, це не змінить намірів влади Великобританії проти засновника WikiLeaks.

- Британська влада погрожує узяти штурмом посольство Еквадору, в якому ховається Ассанж

Ассанж - 41-річний громадянин Австралії в середині червня з'явився в посольство Еквадору в Лондоні з проханням про надання притулку. Він підозрюється в Швеції в згвалтуванні і сексуальних домаганнях, що нібито мали місце в серпні 2010 року. У листопаді того ж року шведські правоохоронні органи оголосили його в міжнародний розшук, щоб мати можливість допитати.

Ассанжа затримали в Лондоні в грудні 2010 року. Формально Швеція не пред'явила йому ніяких звинувачень, а європейський ордер на арешт, який і послужив підставою до судового розгляду, став наслідком відмови з'явитися в поліцію для дачі показань і його рішення покинути Швецію і виїхати до Британії.

При цьому сам Ассанж і його адвокати побоюються, що в разі видачі до Швеції його екстрадиції можуть домогтися США, де йому може загрожувати покарання аж до страти.

За інформацією деяких ЗМІ, Еквадор запропонував Ассанжу політичний притулок ще кілька місяців тому.

Гучний скандал навколо порталу WikiLeaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США. У конфіденційних матеріалах, викладених на сайт 29 листопада 2010 року, містилися, зокрема, досить негречні висловлювання на адресу світових лідерів. До цього WikiLeaks опублікував десятки тисяч документів про дії американських військовослужбовців в Іраку і Афганістані. !zn

Читайте також:

Засновник WikiLeaks Ассанж має намір балотуватися в австралійський сенат

Ассанж удостоєний Австралійської премії миру

Спілберг зніматиме фільм про Ассанжа і Wikileaks

Ассанж підготував підступний план на випадок закриття WikiLeaks