Експертне опитування Центру Разумкова: Події у світі негативно впливають на Україну

16 грудня 13:45

Події у світі протягом 2011 року не були сприятливими для України. Більшість (69,4%) опитаних Центром Разумкова українських експертів вважають, що вони погіршили ситуацію у країні.

 

На думку експертів, найбільшою мірою на ситуацію в Україні вплинули такі світові події, як – криза в окремих країнах єврозони (48%), початок роботи газопроводу «Північний потік» (38,2%), революції в арабських країнах (27,5%). Респонденти також згадують – світову фінансово-економічну кризу, висунення кандидатури Володимира Путіна на пост президента РФ, кризу у відносинах України із західними країнами, міжнародну реакцію на «справу Юлії Тимошенко».

Досить прогнозованим виглядає перелік найбільш значущих подій внутрішньо-політичного, соціального, економічного життя в Україні, які вплинули на її місце на міжнародній арені. Найчастіше (87,3%) експерти відзначають винесення вироку суду Ю.Тимошенко, суд над Юрієм Луценком, судове переслідування інших колишніх урядовців.

На думку більшості (71,6%) опитаних, зазначені події погіршили міжнародне становище України.

Найбільш важливою подією зовнішньої політики України у 2011 року, на думку експертів, стало завершення переговорів з ЄС стосовно Угоди про асоціацію, включно із зоною вільної торгівлі. Таку думку поділяють 57,8% опитаних. Серед інших помітних подій респонденти відзначають підписання Угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД, українсько-китайські переговори на вищому рівні, «газові» переговори між Україною і РФ.

Експертне опитування проведене Центром Разумкова з 16 по 30 листопада 2011 року Опитано 102 експерти – народні депутати України, представники центральних і регіональних органів виконавчої влади, державних і неурядових дослідницьких структур, вищих закладів освіти у Києві та регіонах України, ЗМІ.