Експерти: Арешт Тимошенко може зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС

12 серпня 10:53

Представники експертної ради при українській частині комітету з питань співробітництва між Україною та Євросоюзом звернулися до президента Віктора Януковича із закликом повернути Україну на європейський шлях розвитку.

 

«Ми, експерти з питань євроінтеграції, вважаємо, що події, пов'язані з судом і взяттям під варту лідера опозиції Юлії Тимошенко, негативно вплинуть на переговорний процес з ЄС, і на реалізацію раніше визначених Україною зовнішньополітичних пріоритетів», - сказано у зверненні.

Експерти відзначають, що взяття Ю.Тимошенко під варту не пройшло без уваги більшості українських громадян, не залишило байдужими сусідів України.

«Сигнали, отримані від міжнародних інституцій та країн-членів ЄС не двозначно свідчать про те, що політично вмотивований суд над лідерами опозиції може стати тією «червоною лінією», при перетині якої не можна сподіватися на реалізацію амбітних планів України в європейському напрямку. Зокрема, підписання та ратифікацію Угоди про асоціацію може бути зірвано, а процес отримання безвізового режиму - заблоковано, оскільки дотримання демократичних стандартів є невід'ємною умовою обох цих процесів», - відзначають експерти.

У зверненні йдеться і про те, що новий політичний конфлікт на тлі другої хвилі глобальної економічної кризи, яка навряд чи омине Україну, з часом може перерости у новий громадський опір або «пряме протиборство влади зі своїм народом».

«Закликаємо вас повернути Україну на європейський шлях розвитку, щоб проєвропейська риторика влади не розходилася з реальними діями, а внутрішньополітичні конфлікти вирішувалися таким способом, який би не ставив під сумнів щирість європейських прагнень України та розуміння владою базових демократичних принципів», - зазначили у своєму зверненні експерти.

Нагадаємо, що 5 серпня суддя Р. Кірєєв змінив Ю.Тимошенко запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт за клопотанням держобвинувачення.

Про політичну мотивованість цього рішення і свою стурбованість у зв'язку з цим заявили, зокрема, офіційні органи США, Канади, Франції, Іспанії, Росії, Німеччини, Польщі, Швеції, а також ОБСЄ, ПАРЄ, ЄНП, депутати Європарламенту та міжнародні правозахисні організації.