Експерти впевнені, що саміт Україна-ЄС нічого не змінить

22 лютого 15:46

Саміт буде носити декларативний характер і не приведе до будь-яких змін у політиці ЄС і України.

 

На думку більшості експертів, опитаних фондом "Демократичні ініціативи", Україна використовує саміт з Євросоюзом 25 лютого, щоб офіційно підтвердити свої зобов'язання щодо виконання вимог ЄС, однак не стане їх виконувати. Так вважають 45 із 90 опитаних експертів.

Ще 39 експертів згодні з тим, що саміт нічого не змінить у двосторонніх відносинах, носить декларативний характер і не приведе ні до яких змін в політиці ЄС і України.

Щодо наслідків саміту Україна-ЄС для зовнішньої політики України думки експертів розділилися на три майже рівні групи. Відносна більшість експертів (36 згадувань) впевнені, що вплив ЄС на Україну послабиться, ЄС буде мовчазним спостерігачем за процесами в Україні. Ще майже третина експертів (28) вважають, що Україна буде все більше входити в зону впливу Росії, будуть початі переговори про вступ до Митного союзу або іншу форму інтеграції з цим об'єднанням і стільки ж експертів (28) впевнені, що Україна залишиться над інтеграційними процесами.

Щодо впливу саміту на розвиток внутрішньої ситуації в Україні, думки експертів розділилися практично навпіл: одні вважають, що саміт не буде мати ніяких наслідків (38 згадувань), а інші впевнені, що влада буде діяти всупереч вимогам ЄС і досягнутим на саміті рішенням (35).

Більшість експертів упевнені, що одні вимоги, висунуті ЄС, частково намагаються виконати, а інші - проігнорувати. Серед вимог, які влада виконає, - ті, які стосуються лібералізації візового режиму, і реформи, які не загрожують корпоративним інтересам влади. Крім того, уряд спробує здійснити реформи, необхідні для підготовки до початку поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а також схвалення Виборчого кодексу України.

Основна вимога, яку влада буде ігнорувати, - вимога неприпустимості застосування вибіркового правосуддя і звільнення політичних ув'язнених.

Фонд "Демократичні ініціативи" провів опитування експертів "Саміт Україна - ЄС: чого очікує громадськість" з 15 по 20 лютого. Всього було опитано 90 експертів. !zn

Читайте також:

Українці впевнені, що Януковичу не потрібен ані ЄС, ані Митний союз

ЗМІ: Янукович пропонував Заходу забрати Тимошенко назавжди

Брюссель назвав крайні терміни: Київ повинен продемонструвати прогрес до травня