Екс-президент Європарламенту: Україна вже опинилася в ізоляції

06 червня 05:55

Єврочиновник вважає, що якщо Європейська комісія, Європарламент та країни-члени ЄС обговорюють бойкот української частини Євро-2012, то можна говорити, що почалася певна ізоляція.

 

Колишній президент Європейського парламенту Єжи Бузек вважає, що Україна вже опинилася у певній ізоляції.

«Якщо Європейська комісія, Європарламент та країни-члени ЄС обговорюють бойкот української частини Євро-2012, то можна говорити, що почалася певна ізоляція», - сказав він.

«Надії ЄС на те, що ми можемо поліпшити взаємини і підписати угоду про асоціацію, поліпшити наші торгові зв'язки, інтеграцію бізнес-спільнот - всі ці очікування розбиваються через те, що Україна завела себе в нинішню ситуацію», - цитує його слова газета Коммерсант-Украина.

Бузек підкреслив, що проблема полягає не тільки у справі Тимошенко, «просто справа Юлії Тимошенко найбільш помітна, і порушення в ній абсолютно очевидні».

Говорячи про можливі санкції, Бузек назвав їх «засобом останньої надії».

«Що стосується поточної ситуації, то я б сказав, що юридична система України, а також ваша влада сьогодні самі накладають санкції на вашу країну. Нам залишається тільки реагувати на події», - додав він.

«Ми використовуємо дипломатичну мову. Якщо ми в ЄС говоримо, що «стурбовані вашим рішенням», це означає, що таке рішення віддаляє вас від ЄС. Віктор Янукович - не новачок у політиці, і я впевнений, що він прекрасно розуміє наші сигнали, вони для нього звучать досить чітко», підкреслив Бузек.

Відповідаючи на питання про те, що Тимошенко точно не буде брати участь у виборах, він сказав:

«Тимошенко була засуджена у зв'язку з політичною діяльністю, і тому дану справу не може розглядати кримінальний суд».

«Це суперечить всім правилам ЄС. Тому ми не визнаємо нинішню ситуацію як нормальну. Необхідно відокремити кримінальну відповідальність від політичної - для цього потрібна реформа вашого законодавства», - додав він.

Бузек також заявив, що така ситуація не позначиться на питанні видачі віз українцям.

«Не думаю, що ми підемо цим шляхом. Ми не хочемо карати ваших громадян за дії вашої влади. Візове питання дуже важливе для ваших громадян, і воно точно так само важливе для нас», - сказав він. !zn

Читайте також:

У Януковича не вірять в реальність санкцій з боку США

Тимошенко порадила Європі бути жорсткішою з українською владою

Резолюція Європарламенту - це удар по кожному українцеві, який «тихо бурчав на кухні», - Огризко