Екс-прем'єра Греції хотіли вбити через російський газ

15 березня 09:44

Російські розвідувальні служби передали грецькій поліції документи, що свідчать про намір певних осіб повалити або навіть вбити Караманліса. Передбачається, що основною метою зловмисників було припинення будівництва газопроводу «Південний потік».

 

Прокуратура Греції завела кримінальну справу проти групи невстановлених осіб, підозрюваних у намірі усунути від влади або ліквідувати екс-прем'єра Костаса Караманліса, щоб таким чином запобігти зміцненню зв'язків між Росією та Грецією в енергетичній сфері, передає Reuters.

Розслідування змови проти екс-прем'єра почалося після того, як поліція отримала від російських спецслужб документи, які побічно свідчать про намір певних осіб скинути, або навіть вбити Караманліса.

В ході розслідування було опитано представників грецьких спецслужб, охорону Караманліса, а також місцеву поліцію. Прокуратурі належить з'ясувати, хто є організатором змови. Метою змовників, як вважають у грецькій прокуратурі, було зірвати угоди між Грецією і Росією про будівництво ділянки газопроводу «Південний потік».

Костас Караманліс не коментує ці повідомлення. Після поразки на виборах в 2009 році він пішов з політики і не спілкується з пресою.

Кілька місяців тому у пресі з'явилися повідомлення про те, що якась країна-союзник Греції намагалася руками своїх спецслужб скинути або навіть вбити Караманліса після того, як той уклав енергетичні угоди з Росією. Про ймовірну змову прем'єру повідомили російські спецслужби.

«Південний потік» планувався як альтернативний шлях доставки російського газу в обхід України споживачам в ЄС і сприймався як суперник газопроводу «Набукко», яким мав транспортуватися газ із Середньої Азії в Європу.

Нагадаємо, Караманліс обіймав пост прем'єр-міністра Греції протягом двох термінів з 2004 по 2009р. В ході дострокових виборів у 2009р., ініційованих самим Караманлісом, його партія «Нова демократія» зазнала нищівної поразки, після чого екс-прем'єр пішов з політики.

Саме при ньому Греція підписала міжурядову угоду про приєднання до проекту будівництва газопроводу «Південний потік». Документ тоді завізували екс-глава міністерства промисловості й енергетики РФ Віктор Христенко і колишній міністр розвитку Греції Хрістос Фоліас. !zn

Читайте також:

«Газпром» заявляє, що не відмовиться від «Південного потоку», навіть отримавши українську ГТС


В ЄС запевнили Україну, що «Південний потік» лобіювати не мають наміру

Путін пропонує Європі створити «єдиний енергокомплекс». Без України