Екс-міністр оборони: Українці не воювали в Південній Осетії

09 серпня 12:09

Юрій Єхануров запевнив, що у війні між Росією і Грузією не брали участь українські військові та найманці. «Зараз створюється черговий міф про участь українців у військовому конфлікті в Південній Осетії. Але це неправда», - зазначив він.

 

Всі українські військові були вивезені з території Грузії до початку військового конфлікту в Південній Осетії. Про це повідомив колишній міністр оборони України (2007-2009) Юрій Єхануров, коментуючи заяву слідчого комітету Російської Федерації про допомогу українців грузинській армії.

Він зазначив, що українських військових на території Грузії та Південної Осетії не було. «З українських військових на той час була лише невелика група з нашої розвідки, що проходила навчання в горах. І за два дні було організовано їх вивезення за допомогою нашого Міністерства закордонних справ. Ми все зробили і в повному складі повернулися в Україну. Більше ніяких українських військових там не було», - зазначив він.

- Росія оголосила, що в Південній Осетії в формі російських солдатів мародерствували переодягнені українці

На уточнююче питання про можливість присутності приватних українських найманців Єхануров відповів: «Такого не було. А зараз, коли щось вже забувається, створюються міфи і легенди», - додав він.

Єхануров також зазначив, що ця легенда подібна до тих, які склалися навколо образу Олександра Невського і Дмитра Донського. «Це той тип легенди, як , наприклад, про військову міць Олександра Невського, який був катом російського народу і знищив половину населення Росії. Це так званий герой Дмитро Донський, який пролежав під деревом всю битву. Але потім міфи перетворили їх на національних героїв. І зараз створюється черговий міф про участь українців у військовому конфлікті в Південній Осетії. Але це неправда», - зазначив він.

Нагадаємо, слідчий комітет РФ раніше повідомив, що українці допомагали Грузії дискредитувати російську армію під час конфлікту на Кавказі в 2008 році.

«Отримано свідчення про те, що до вступу російських військ у Горі та інші населені пункти, розташовані на кордоні з Грузією, з метою пропаганди та введення в оману жителів Грузії та світової спільноти, українських найманців переодягали в форму російської армії та за їх участю монтували фото-і відеокадри про нібито факти насильства і мародерства російських солдатів щодо мирного населення, що проживає в грузинських селах», - йдеться в звіті слідчого комітету Російської Федерації про розслідування подій в Південній Осетії.

У Міністерстві закордонних справ України заявили про відсутність доказів участі українських найманців в російсько-грузинському конфлікті в серпні 2008 року. !zn

Читайте також:

МЗС про «українських найманців» в Грузії: доказів немає

Російський фільм «Август. Восьмого
» про війну в Грузії заборонили до показу в Україні

НАТО закликало Москву відмовитися від визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії