Екс-голова Європарламенту назвав Україну частково авторитарною країною

16 квiтня 17:18

ЄС - це спільнота цінностей. Державі, в якій не поважаються права людини, шукати в Європі нічого.

 

Якщо українська влада прагне до євроінтеграції, вона повинна дотримуватися європейських стандартів демократії. Про це заявив Ганс-Герт Пьоттерінг, колишній голова Європарламенту, а нині шеф німецького Фонду Конрада Аденауера в інтерв'ю польській газеті Gazeta Wyborcza.

"В Україні - певна нестача демократії, і навіть певна форма авторитаризму. Ця важлива для Європи країна опинилася у складній ситуації і перед важким вибором: зміцнювати зв'язки з Росією чи Європою", - сказав він.

На думку Петтерінга, "Янукович ставить на ЄС". Але проблема української влади полягає в тому, що "не поважаються права громадян" і ведеться політична боротьба з опозицією за допомогою судів.

Голова Фонду Конрада Аденауера переконаний, що проводити "вибіркове правосуддя" так, як це робить влада Януковича проти Юлії Тимошенко, "в умовах демократії неприпустимо".

Відповідаючи на питання, чи не боїться він, що критикою України "підштовхує її в обійми Росії", Петтерінг сказав: "ЄС - це спільнота цінностей. І вимагаємо від членів поваги до людської гідності, прав людини, дотримання демократії і свобод. Державі, яка цього не дотримується, нічого в Європі шукати. Перед Україною ще довга дорога до держави права. Якщо Янукович не звільнить Тимошенко, то значно ускладнить зближення України з ЄС", - підкреслив німецький політик.

Він також не виключив у далекій перспективі членства України, Молдови та Грузії в ЄС, але нагадав про "передчасне прийняття в ЄС" Румунії і Болгарії, що "має бути для нас наукою". !zn

Читайте також:

Більше половини українців вірять, що коли-небудь країну візьмуть в ЄС

Баррозу бачить Україну в майбутньому членом Євросоюзу

У ЄС чекають, що Угода про асоціацію з Україною змінить Європу

До травня Україна повинна показати Євросоюзу, як працює над реформами