Єфремов: Ми залишимося з трубою, але без "національних інтересів"

10 сiчня 13:48

"Газові перемовини" з Росією проходять складно, Києву не варто квапитися з пропозиціями щодо реформування української газотранспортної системи, вважає лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

 

"Наскільки я розумію, поки ми не почули позитивних намірів Російської Федерації якимось чином піти на поступки щодо ціни на газ. Ідуть досить складні перемовини в цьому питанні, і я не думаю, що з нашого боку потрібно робити щось випереджувальне, щоб стимулювати дані перемовини", - сказав він на брифінгу у вівторок, відповідаючи на питання про те, з чим українські перемовники поїдуть до Росії на черговий раунд газових перемовин, якщо в парламенті не буде проголосовано законопроект про реформування газотранспортної системи.

"Коли перемовники досягнуть якихось узгоджених дій, лише після цього можна визначати консолідовану позицію і виходити з якимись законодавчими документами. До цього, з моєї точки зору, на випередження було б робити це неправильно", - сказав він.

О.Єфремов підкреслив, що на засіданні фракції законопроект про реформування газотранспортної системи не розглядався.

"І ми не маємо наміру цього тижня ініціювати його включення у сесійній залі", - сказав він.

При цьому О.Єфремов підкреслив, що питання реформування газотранспортної системи або інші варіанти використання української ГТС необхідно було розглядати ще років 5-6 тому.

"Питання нашої ГТС необхідно було вирішувати ще 5-7 років тому, коли ціна даної споруди була настільки висока, що за неї можна було б отримати значні преференції", - сказав О.Єфремов.

Він підкреслив, що арифметично можна порахувати, що у зв'язку з функціонуванням "Північного потоку" і введенням в експлуатацію "Південного потоку" можна порахувати скільки залишається для транспортування газу через українську ГТС.

"Я боюся, що ми тут можемо загратися з національними інтересами щодо цієї труби до такої міри, що ми залишимося з трубою, але без національних інтересів", - зазначив О.Єфремов.

"З моєї точки зору потрібно вести розумні перемовини, а не сидіти, як собака на сіні: і сам не гам й іншому нічого не дам", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна і Росія мають намір провести наступний раунд перемовин з газової тематики 15 січня 2012 року.