Джемілев: ФСБ збирається «нейтралізувати» кримських татар, які проти об’єднання з Росією

24 листопада 09:39

Спецслужби Росії розробили план із дестабілізації ситуації в Криму. Про це в інтерв`ю газеті “День” заявив глава Меджлісу, народний депутат Мустафа Джемільов.

 

«Згідно з оперативними даними станом на травень 2011 року, у ФСБ розроблений проект дестабілізації ситуації в Криму. Вказана причина - кримські татари нібито є великою небезпекою російським інтересам, тому що перешкоджають намірам зробити Крим частиною Росії. І оскільки головним противником цього задуму виступає меджліс кримськотатарського народу, вони ставлять своїм завданням розділити кримських татар, усунути голову меджлісу й включити в його склад проросійськи налаштованих, керованих із Росії активістів, які в майбутньому сприятимуть цьому процесу», - заявив М.Джемілєв.

Зі слів голови Меджлісу, у вказаній програмі говориться, що «це буде комплексна інформаційна кампанія», на фінансування якої виділяється окремий цільовий бюджет.

«Для втілення цих заходів у Криму на базі проросійських організацій формується Координаційний штаб, до складу якого ввійдуть декілька політичних експертів, консультантів, політтехнологів із Росії, декілька кримських політиків, журналістів. Робота будуватиметься за декількома основними напрямами. 1. Готується деяке звернення від імені кримськотатарського народу до президента країни, до Норвезького Нобелівського комітету, всесвітньої громадськості з метою не допустити нагородження Джемільова Нобелівською премією. Довкола цієї заяви створюється потужна резонансна хвиля. 2. Створення в Криму ряду громадських кримськотатарських організацій, що мають широке розгалуження й залучають до своїх рядів нових членів як за соціальною, так і за віковою ознакою, підконтрольних Координаційному штабу Російської Федерації. 3. Створення своїх електронних і друкованих ЗМІ», - заявив він.

Також М.Джемілєв повідомив, що планується створення цільового мас-медіа-холдингу (інтернет-видання, газети, листівки, передачі на ТБ), фінансування якого здійснюватиметься з Російської Федерації.

«Крім того, заплановано формування нового суспільно-політичного руху, який повинен узяти на себе функцію нової потужної та жорсткої опозиції меджлісу. Загалом, все тут розписано досить розумно та детально. Зокрема, йде робота з підготовки нового, проросійськи налаштованого лідера для меджлісу. Наскільки відомо, зараз йде добір кандидатур», - повідомив М.Джемілєв.

Крім того, за інформацією депутата, ведеться робота з пошуку «темної конячки», яка до останнього перебуватиме в тіні й спливе в найостанніший момент, а потім буде вибрана головою.

«Але це маловірогідно, враховуючи те, що новий лідер обиратиметься на курултаї, а його делегатів не одуриш», - сказав він.

Нагадаємо, нещодавно М.Джемілєв спростував повідомлення ЗМІ про ймовірне завершення його політичної кар’єри.