Джемілєв: «Донецькі» витісняють татар з кримської влади

29 вересня 11:22

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що представництво татар в органах влади Автономної республіки Крим за останній час значно скоротилося.

 

«Кримські татари складають близько 13% населення автономії, але у структурах управління їх не більше 4-5%. Найменше у міліції (близько 2,5%), прокуратурі (майже 3%), податковій інспекції. А у службі безпеки, митній службі, судовій системі цей відсоток дорівнює приблизно нулю. З приходом «донецьких» він знизиться ще більше», - сказав М.Джемілєв в інтерв'ю журналу Weekly.ua.

При цьому М.Джемілєв вважає, що зміна кадрів у виконавчій владі, яка проходить у Криму, не має етнічної спрямованості. За його словами, у багатьох випадках кримських татар звільняли від займаних посад не за національною ознакою, а швидше тому, що ці посади потрібні були для «своїх», тобто людей, які приїхали з Донецької області.

«Наприклад, Енвер Джемалетдінов був заступником голови комітету із земельних ресурсів. По роботі до нього претензій не було. Але Енверу прямо сказали, що він повинен поступитися цією посадою людині з Донецька. Те саме і з заступником міністра охорони здоров'я Таїром Мусаєвим. Перш, ніж запропонувати йому підшукати іншу роботу, йому висловили купу компліментів щодо його високого професіоналізму. А необхідність звільнення пояснили просто: на його місце прийде людина «з команди». Журналісти підрахували, що зараз керівництво автономії більш ніж на 40% становлять вихідці з Донецька, переважно з Макіївки», - розповів М.Джемілєв.

Нагадаємо, з березня 2010 року Раду міністрів Криму очолював виходець з Макіївки Василь Джарти. Він також керував кримським відділенням Партії регіонів. В.Джарти помер 17 серпня 2011 року через хворобу. Нового керівника Радміну Криму поки не призначено.