Доповідачка ПАРЄ: В Україні багато говорять про реформи, але нічого не роблять

31 жовтня 11:38

Українське головування у Комітеті міністрів Ради Європи, яке завершиться 7 листопада, затьмарила справа Юлії Тимошенко. Про це сказала одна з доповідачок по Україні у ПАРЄ Маріетта де Пурбе-Люндін в інтерв'ю "Deutsche Welle".

 

Події в Україні настільки схвилювали членів моніторингового комітету, що вони звернулися із пропозицією скласти доповідь щодо України і провести дебати у ПАРЄ уже у січні - раніше, ніж було заплановано.

Щоб підготувати доповідь, доповідачки по Україні Маріетта де Пурбе-Люндін та Майліс Репс відвідають Київ наступного тижня. Вони зустрінуться з міністром юстиції Олександром Лавриновичем та головою Верховної Ради Володимиром Литвиним.

Доповідачки намагатимуться провести переговори і з президентом Віктором Януковичем.

Поки ж, за словами де Пурбе-Люндін, у неї складається враження, що в Україні багато говорять про реформи, але нічого не роблять.

Окрім цього, де Пурбе-Люндін та Репс хотіли б зустрітися і з Ю.Тимошенко.

Коли вони були у Києві минулого місяця, їм не дозволили відвідати екс-прем'єра у слідчому ізоляторі.

Де Пурбе-Люндін також розповіла, що у листопаді-грудні Страсбург має відвідати міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Його запросили депутати ПАРЄ через те, що в них накопичилося дуже багато запитань щодо функціонування судової системи в Україні, наголошує доповідачка.

Маріетта де Пурбе-Люндін зазначила, що головування України у Комітеті міністрів Ради Європи 11 травня розпочалося дуже добре. Зокрема, де Пурбе-Люндін відзначила конференцію проти насильства над дітьми, що була проведена з ініціативи Києва.

Втім, весь цей позитив був перекреслений тим, як проходив судовий процес над колишнім прем'єр-міністром України Ю.Тимошенко. Оскільки після цього у Раді Європи Київ почали згадувати виключно у контексті справи Тимошенко, наголошує де Пурбе-Люндін.