Доповідач ПАРЄ вимагає визнати Тимошенко і Луценка політв'язнями

21 лютого 19:31

Після триденного візиту в Україну доповідач ПАРЄ переконався, що Тимошенко і Луценко - політичні в'язні.

 

Доповідач ПАРЄ з питання розмежування політичної та кримінальної відповідальності Пітер Омтзихт (Нідерланди, Європейська народна партія) заявив про необхідність терміново визначити статус колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і колишнього глави МВС Юрія Луценка як "політичних ув'язнених" у межах визначення, прийнятого Парламентською Асамблеєю в жовтні 2012 року.

Таку заяву він зробив за підсумками триденного візиту в Україну (19-21 лютого), в ході якого Омтзихт зустрівся у в'язниці з Луценком, говориться в повідомленні ПАРЄ.

"Я хотів би нагадати, що Асамблея у своїй резолюції 1862 (2012 рік), вже закликала президента України розглянути всі доступні для нього правові засоби, щоб звільнити Тимошенко і Луценко, і вказала, що якщо ці вимоги не буде виконано, ПАРЄ може розглянути питання про можливі санкції", - нагадав він.

Депутат ПАРЄ також нагадав і про рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що арешт Луценка порушує конвенцію з прав людини з багатьох пунктів, включаючи також і висновок про існування "інших, ніж правових, мотивів для його арешту".

Омтзихт має намір представити свою доповідь найближчим часом. !zn

Читайте також:

ПАРЄ визначила, кого можна вважати політичними ув'язненими

Лутковська не вважає Тимошенко політичною ув'язненою

У регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених, - резолюція по Україні

Вищий спецсуд визнав незаконність арешту Луценка