Донецькі чорнобильці не захотіли навіть слухати про підвищення пенсій

09 грудня 10:18

Чорнобильці, які протестують у Донецьку, відмовилися слухати роз'яснення представників обласного управління Пенсійного фонду щодо нової постанови Кабінету Міністрів, яка нібито збільшує їхні пенсії, назвавши співробітників ПФ, які вийшли до них, провокаторами.

 

У супроводі міліції з будівлі управління Пенсійного фонду до протестуючих вийшли кілька людей, які сказали, що їхньою метою є роз'яснення людям постанови № 1210 КМУ.

Чорнобильці оточили їх, але слухати роз'яснення відмовилися. «Чи є у вас папір, який підтверджує ваші повноваження, що ви повинні провести з нами роз'яснювальну роботу?», - запитав представник ініціативної групи Володимир Деркач.

Співробітники управління ПФ відповіли, що такого паперу у них немає. «Ми вийшли до людей, щоб роз'яснити їм постанову про яку дехто не знає ... Але ви ж бачите, що нам не дають цього зробити», - заявив начальник відділу по роботі зі зверненнями громадян Сергій Коровкін.

У свою чергу, протестуючі чорнобильці заявили, що їх цими роз'ясненнями намагаються спровокувати, тому, що всі бажаючі, хто дійсно хоче дізнатися про те, скільки вони отримуватимуть за новою постановою, дізнаються це самостійно.

Як сказав журналістам представник ініціативної групи Володимир Сумароков, люди про постанову знають, але вона їх не влаштовує. Чорнобильці звертаються до управління ПФ і стоять там у довгій черзі. «Там дуже довго приймають людей і люди потім виходять з цього кабінету і приєднуються до нас», - сказав В.Сумароков.

Ліквідатор аварії на ЧАЕС інвалід 3 групи Мурат Гатієв підтвердив цю інформацію, сказавши, що простояв у черзі 1,5 години. У Пенсійному фонді йому сказали, що за новою постановою він буде отримувати 1800 гривень, хоча раніше за законом, підтвердженим судовим рішенням, його пенсія становила 5000.

«А Азаров нам говорить, що ми будемо отримувати більше», - обурився М.Гатієв, додавши, що різке зменшення його пенсії за новою постановою пов'язане з тим, що його відіслали у Чорнобильську зону з військкомату і на той момент у нього не було заробітку.

Як повідомлялося раніше, за новою постановою розмір пенсії ліквідаторам визначається виходячи із заробітку на момент ліквідації.

Між тим, кількість людей, що прийшли підтримати голодуючих чорнобильців, зростає. Біля управління ПФ вже зібралося більше 300 осіб.