До Шенгенської зони повертається прикордонний контроль

08 червня 04:39

Країни, які утворюють Шенгенську зону, зможуть відновлювати прикордонний контроль на термін до року за «виняткових обставин». Глава Європарламенту назвав рішення європейських міністрів внутрішніх справ «контропродуктивним» і обіцяв боротися за його скасування.

 

Країни Євросоюзу можуть тимчасово відновлювати прикордонний контроль всередині безвізової Шенгенської зони в разі значного напливу нелегальних іммігрантів. У четвер міністри внутрішніх справ 27-ми європейських країн одноголосно підтримали це рішення.

Верховний представник ЄС з внутрішньої політики Сесілія Мальмстрем заявила, що «розчарована» підсумками голосування.

Як йдеться у прийнятому документі, 26 країн, що утворюють Шенгенську зону, зможуть відновлювати прикордонний контроль на термін до року за «виняткових обставин». Раніше Франція і Німеччина називали серед таких обставин наплив нелегальних іммігрантів.

Глава Європарламенту Мартін Шульц назвав рішення європейських міністрів внутрішніх справ «контропродуктивним» і обіцяв боротися за його скасування.

Нагадаємо, розмови про необхідність реформування Шенгенської угоди почалися минулої весни, коли на територію ЄС хлинув потік жертв «арабської весни». Тоді Франція в односторонньому порядку ввела контроль на кордоні з Італією, породивши серйозну кризу у відносинах між двома країнами.

Експерти впевнені, що Шенгену як одному з наріжних каменів євроінтеграції поки реально ніщо не загрожує. !zn

Читайте також:

Німеччина закликала ввести прикордонний контроль всередині Шенгенської зони

Через нелегалів Грецію виганяють з Шенгенської зони

Греція допоможе українцям з «шенгеном»


Питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони може бути вирішене до вересня 2012 року