До Ради внесено законопроект про амністію Тимошенко і Луценка у 2012 році

13 березня 12:00

Яценюк вніс до Ради проект закону "Про амністію у 2012 році". Законопроектом пропонується поширити дію закону про амністію на осіб, засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу України, за якими, серед інших, засуджені Тимошенко і Луценко.

 

Народний депутат від НУ-НС, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради проект закону "Про амністію у 2012 році".

Як повідомляє прес-служба партії, "закон дозволить виправити викривлення діючої кримінальної та судової системи щодо людей, які відбувають покарання за малозначні злочини, а також поставить крапку у питанні політичних переслідувань Юлії Тимошенко і Юрія Луценка".

"У країні, де з кожної тисячі винесених вироків тільки 2 виправдувальних, немає чесного правосуддя. Цей закон покликаний виправити помилки правосуддя", - зазначив Яценюк.

"Я хочу, щоб закон про амністію в 2012 році став законом про справедливість. Люди повинні мати можливість почати нове життя, не знищувати своє майбутнє в переповнених слідчих ізоляторах і запліснявілих в'язницях. Вони мають право побачити свої сім'ї, повернутися до нормального суспільного життя, а суспільство має повернутися до них", - додав він.

"Цей закон стане крапкою у політичних переслідуваннях. Він відновить справедливість стосовно Юлії Тимошенко і Юрія Луценка", - підкреслив парламентарій.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що за даними Державної пенітенціарної служби України станом на 1 лютого 2012 року у 142-х кримінально-виконавчих установах перебувають 116 тис. 107 осіб, з яких 12 тис. 600 засуджені на термін понад 10 років; 1 тис. 763 людей відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі; 987 - у вигляді арешту. Через таку велику кількість засуджених не виконуються норми забезпечення їх площею, що значно погіршує умови утримання в установах виконання покарань і призводить до порушення закріплених у Конституції прав засуджених.

"З огляду на це, законопроект Яценюк пропонує зменшити кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі і не несуть значної суспільної небезпеки. Документом пропонується застосувати амністію насамперед до найбільш незахищених та соціально вразливих категорій засуджених, у тому числі неповнолітніх, вагітних, літніх людей, інвалідів", - відзначає прес-служба.

Проект закону передбачає оголошення амністії засудженим за статтями Кримінального кодексу, які допускають двояке тлумачення і застосування. Зокрема, мова йде про статтю 365 ККУ, яка, згідно з резолюцією ПАРЄ, занадто широка у застосуванні і, по суті, дозволяє криміналізацію звичайних політичних рішень. Як наслідок, це призводить до незаконного та необгрунтованого кримінального переслідування опозиційних політичних діячів з боку судових і правоохоронних органів.

Таким чином, законопроектом пропонується поширити дію закону про амністію в 2012 році на осіб, засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу України, за якими, серед інших, засуджені Тимошенко і Луценко.

Крім того, проект закону передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України та закону України "Про застосування амністії в Україні", які дозволять визнати осіб, звільнених на підставі акта амністії, такими, що не мають судимості. Як наслідок, такі особи будуть володіти повним обсягом прав і повноважень, включаючи право бути висунутим кандидатом у народні депутати України і бути обраним за результатами виборів у жовтні 2012 року.

Нагадаємо, 13 вересня у Раді був зареєстрований законопроект, ініційований народним депутатом від НУ-НС Геннадієм Москалем, про амністію Тимошенко і Луценка. Проте пізніше парламентарій відкликав цей проект закону. !zn

Читайте також:

Пенітенціарна служба: У колонії є все, щоб вилікувати Тимошенко

Голові Ради Європи не подобається, як у в'язниці поводяться з Тимошенко і Луценком

Європейські політики закликали президента УЄФА заступитися за Тимошенко

Рада Європи закликає обстежити Тимошенко і Луценка