До МЗС України викликали посла Сербії через поїздку сербських депутатів до окупованого Криму

17 березня 18:08

Україна очікує на реакцію з боку сербської влади на вчинок депутатів, які поїхали до окупованого Росією Криму.

 

Міністерство закордонних справ України викликало посла Сербії для отримання роз'яснень щодо поїздки групи сербських парламентаріїв до тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим.

"Всупереч численним попередженням з боку української сторони сербські політики демонстративно порушили законодавство України та міжнародне право і відкрито закликали до визнання Криму територією РФ, знехтувавши цим самим офіційною позицією Республіки Сербія, яка твердо стоїть на захисті суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в повідомленні МЗС України.

Український МЗС розглядає дії цих політиків як вияв свідомої зневаги до ключових принципів міжнародного права, передусім суверенітету і територіальної цілісності незалежних держав, і схвалення ними злочинної політики Росії, спрямованої на системні і масштабні порушення прав людини на окупованому півострові.

Порушники будуть притягнуті до відповідальності, згідно з чинним українським законодавством. Також очікуємо на відповідну оцінку їхніх дій з боку сербської влади, наголошується в повідомленні.

МЗС України вкотре звертається з вимогою до усіх іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України.

Читайте також: Росія передає Україні 12 ув'язнених з окупованого Криму

Раніше повідомлялося, що міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в ході його візиту до США запевнили в тому, що Крим і Донбас не є предметом торгу Вашингтона і Москви, а санкції проти РФ не будуть скасовані до деокупації української території