Для початку переговорів від Лукашенка вимагали звільнити всіх політв'язнів

30 серпня 17:36

Країни Півночі і Прибалтики відкидають пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка взяти участь у «круглому столі», заявив міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс.

 

«На наш погляд, за стіл ніхто не сяде, поки не будуть звільнені політв'язні», - сказав міністр агентству BNS по телефону після зустрічі зі своїм фінським колегою в Гельсінкі у вівторок, 30 серпня.

За словами А. Ажубаліса, спільну позицію восьми держав офіційно сформулював міністр закордонних справ координуючої держави - Фінляндії, який поширив заяву із закликом до керівництва Білорусі негайно звільнити всіх політв'язнів.

Не має наміру вступати в переговори з білоруським диктатором і опозиція країни. Як повідомив агентству БелаПАН голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько, переговори між владою і опозицією не можуть початися доти, доки в тюрмах залишаються фігуранти кримінальної справи події 19 грудня 2010 року.

На сьогодні в Мінську заплановано зустріч лідерів опозиційних партій і рухів Білорусі, на якій обговорюватиметься єдина позиція з пропозицією О. Лукашенка.

Напередодні А. Лукашенко, якого на Заході називають «останнім диктатором Європи», несподівано запросив опозицію і ЄС на переговори за круглим столом. Він заявив, що долю Білорусі потрібно вирішувати не на площах і барикадах, а шляхом діалогу. О. Лукашенко запропонував всім «розсудливим» людям сісти за круглий стіл і доводити свою правоту у відкритій дискусії, а «не через погроми і зі зброєю в руках», попередивши, що подібні дії будуть негайно присічені.