Для виконання величезного числа рішень Євросуду Україні буде потрібен спеціальний орган

22 сiчня 20:46

Українська влада ігнорує Євросуд, не виконуючи 95% рішень. ПАРЄ рекомендувала створити для цього спеціальний орган.

 

Парламентська асамблея ради Європи рекомендувала Україні створити національний орган, який буде відповідальний за виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Такі ж рекомендації відносяться до Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії та Туреччини, які вказані як країни з "величезними структурними проблемами".

Про це Йдеться в резолюції ПАРЄ, яка була проголосована у вівторок, 22 січня, в Страсбурзі в рамках пленарного засідання. За резолюцію проголосувало 100, проти 1, утрималися 5.

Доповідачем від комітету з правових питань та питань прав людини виступає український депутат Сергій Ківалов.

- Україна не виконала 95% рішень Євросуду з прав людини

У документі зазначено, що держави-учасники поряд з Європейським судом з прав людини і Комітетом міністрів несуть "основну відповідальність" щодо ефективного застосування на національному рівні Європейської конвенції з прав людини.

"Комітет з правових питань та питань прав людини висловлює співчуття у зв'язку з тим, що ЄСПЛ далі перевантажений великою кількістю повторюваних справ з широко поширеними порушеннями в національних правових системах і закликає держави-учасниці Конвенції створити стратегії і плани дій для боротьби з їх структурними проблемами, внести зміни в законодавство згідно з прецедентним правом ЄСПЛ", - наголошується в резолюції.

Також, країнам рекомендовано розглянути питання про створення національного органу, відповідального "виключно за виконання рішень суду".

"Крім цього, національні парламенти повинні брати активну участь у реалізації цих рішень і, зокрема, у виявленні структурних недоліків", - йдеться в резолюції.

Рада Європи також закликала уряди "збільшити тиск і вживати більш жорсткі заходи" у разі зволікання і безперервного недотримання постанов суду. !zn

Читайте також:

Україна за день програла більше 200 позовів в Євросуді з прав людини

Євросуд зобов'язав виплатити півмільйона євро жертвам українського правосуддя

Європейський суд займеться округом Посухи

"Батьківщина" пообіцяла акції непокори по всій Україні