Для безпеки виборів у Донбасі потрібна міжнародна присутність – Пайетт

12 березня 04:59

Вибори в ОРДЛО необхідні для обрання легітимної української влади, - підкреслив посол США в Україні.

 

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що для забезпечення безпеки під час виборів на тимчасово окупованій частині Донбасу необхідно міжнародне присутність.

"Якщо там (у Донбасі – ред.) будуть вибори, і ми сподіваємося, як і президент Порошенко сподівається, що там будуть справжні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ, щоб обрати легітимну українську владу в цих регіонах", - сказав Пайетт під час зустрічі з випускниками Києво-Могилянської академії.

За його словами, має бути "певного виду присутність, міжнародне присутність для стабілізації ситуації безпеки, щоб гарантувати безпеку проведення виборів".

Пайетт додав, що для цього Україна повинна подати відповідний запит, повинні відбутися консультації з європейськими та іншими міжнародними партнерами.

"Однак першим кроком у цьому процесі має стати виконання Росією пунктів Мінських угод, які вона пообіцяла виконати, – припинити посилати війська, танки, ракети через кордон, звільнити всіх заручників, включаючи Надію Савченко, по-справжньому припинити вогонь, зупинити ескалацію ситуації, яку ми спостерігаємо в останні кілька тижнів", - зазначив посол.

Він підкреслив, що США сподіваються, що вибори в окупованому Донбасі забезпечать вихід з цієї "жахливої і непотрібною" війни.

Читайте також: Захід вимагає від Порошенка провести вибори в ОРДЛО не пізніше червня - джерело

Раніше глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав не прикриватися ситуацією в Донбасі для виправдання відсутності роботи з підготовки закону про вибори.

У свою чергу, президент України Петро Порошенко заявляв, що безпеку виборів у Донбасі повинні забезпечити Євросоюз або ОБСЄ. За його словами, підготовка до виборів повинна передбачати скасування результатів виборів 2 листопада 2014 року на окупованих територіях Донбасу. У новомуголосуванні мають взяти участь українські партії, їх висвітленням повинні займатися українські ЗМІ, а у підготовці повинен брати участь український ЦВК.