Дипломат порадив Януковичу або звільнити Тимошенко, або перестати говорити

14 жовтня 07:26

Служба безпеки України у четвер, 13 жовтня, почала нову кримінальну справу проти колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, але в той же час президент країни натякнув на можливість її звільнення від семирічного ув'язнення, до якого її було засуджено два дні тому, пише The Wall Street Journal.

 

При цьому президент Віктор Янукович знову висловився на підтримку внесення до Кримінального кодексу змін з метою декриміналізації порушення, за яке було засуджено Ю.Тимошенко, пише автор. Її адвокати стверджують, що це б призвело до скасування судового вироку.

Представники Заходу в Києві кажуть, що президент обіцяє таке рішення вже кілька тижнів і настав час діяти. «Пора щось робити або замовкнути», - сказав один з дипломатів.

У рамках нової кримінальної справи, про яку служба безпеки оголосила у четвер, Ю.Тимошенко і колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко звинувачуються у змові з метою передання державі боргу корпорації «Єдині енергетичні системи України» у розмірі 405 млн доларів. Тимошенко очолювала компанію в середині 1990-х, коли прем'єром був П.Лазаренко. В даний час він відбуває тюремний термін у США за відмивання грошей та інші злочини.

Юрій Якименко, аналітик Центру ім. Разумкова в Києві, сказав, що влада може звільнити Ю.Тимошенко, але потім скористатися новою справою, щоб ускладнити її становище. «Можливо, в тюрму її за це не посадять, але вони почнуть новий процес і будуть чинити на неї тиск», - зазначив він.

«Явно суперечливі сигнали вказують на той тиск, якому піддається президент Віктор Янукович, змушений балансувати між вимогами Заходу про звільнення лідера опозиції і своїм відомим прагненням знищити головного політичного конкурента», - зазначає автор статті Джеймс Марсон.