Держзвинувачення може ініціювати примусову доставку Тимошенко в суд

05 березня 16:02

Державне обвинувачення може запропонувати суду організувати примусову доставку Тимошенко: реальних перешкод для явки підсудної не має.

 

Державне обвинувачення допускає можливість заявки клопотання про примусову доставку екс-прем'єра Юлії Тимошенко на наступне судове засідання Київського районного суду Харкова в справі про фінансові зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ).

"Можливо, наступного разу державне обвинувачення буде змушене вжити заходів і запропонувати суду організувати примусову доставку", - сказала державний обвинувач Марина Капінос журналістам у вівторок, 5 березня у Харкові після засідання суду.

Вона підкреслила також, що суд вкотре переніс засідання у справі у зв'язку з "категоричним небажанням" екс-прем'єра прибути в суд. "Суд змушений відкласти розгляд справи через категоричне небажання підсудної Тимошенко бути в суді і брати участь у судовому засіданні. Всім відомо, що реальних перешкод для явки підсудної не існує", - сказала Капінос.

При цьому вона нагадала також про висновки судово-медичної експертизи, згідно з якими Тимошенко може брати участь у судових засіданнях.

Водночас, Капінос не відповіла на запитання, чи допускає українське законодавство участь у суді людей, які знаходяться на стаціонарному лікуванні. У відповідь на це вона заявила, що "є дані про те, що Тимошенко може брати участь у судових засіданнях, і ніяких протипоказань за фізичним станом її здоров'я для участі в судових засіданнях немає".

Як повідомлялося, попереднє засідання у справі "ЄЕСУ", в рамках якого Тимошенко було пред'явлено звинувачення по п'яти епізодам, відбулося ще 19 квітня 2012 року. Екс-прем'єр жодного разу не була присутня на засіданнях суду.

5 березня суд вкотре оголосив перерву в засіданні у справі "ЄЕСУ" до 22 березня через відсутність Тимошенко і постановив направити їй повторний запит про можливості її участі в засіданні в режимі відеоконференції.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівської виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року, однак з квітня 2012 року проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізници" №5. Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін). !zn

Читайте також:

Суд у справі ЄЕСУ не дочекався Тимошенко

Тимошенко хоче, щоб її силою доставили до суду, - Чорновіл

Тимошенко вже десять місяців відмовляється прибути до суду з ЄЕСУ

Суд дав розпорядження доставити Тимошенко на допит у "справі Щербаня" 13 лютого