Держдума Росії прийняла відповідь на "закон Магнітського"​​, розширивши санкції на всі країни

21 грудня 11:20

Депутати Держдуми прийняли в остаточному читанні «закон Діми Яковлєва». Візові і фінансові санкції загрожують не тільки США, але і громадянам інших країн, які порушили права росіян. Американцям заборонено всиновлювати російських дітей.

 

Держдума РФ прийняла в третьому, остаточному читанні так званий "закон Діми Яковлєва", розроблений у відповідь на американський "акт Магнітського".

Відповідно до закону, вводяться візові та фінансові санкції стосовно громадян не тільки США, але й інших іноземних держав, які здійснили проти росіян злочин або не перешкодили здійсненню злочину.

У пакет схвалених депутатами заходів входить заборона на всиновлення російських дітей громадянами США, а також заборона на діяльність американських некомерційних організацій на території Росії.

Закон підтримали 420 депутатів, проти проголосували семеро, один утримався.

- Сенат США прийняв скандальний «закон Магнітського»

Відповідь на "закон Магнітського" було підготовлено і прийнято протягом 11 днів. 10 грудня законопроект надійшов у Держдуму, 14 грудня його прийняли в першому читанні, а 19 грудня - в другому.

Думська фракція «Единой России» запропонувала назвати відповідний закон ім'ям Діми Яковлєва - півторарічного хлопчика, загиблого у США після того, як його прийомний батько на 9 годин залишив його в машині на спеці.

Внесену до закону поправку про заборону на усиновлення російських дітей американцями критикували як представники громадськості, так і високопоставлені чиновники, зокрема голова МЗС РФ Сергій Лавров і міністр освіти Дмитро Ліванов.

Президент РФ Володимир Путін назвав заборону на усиновлення адекватним заходом. Проте глава держави зазначив, що поки не бачив текст документа.

На сайті "Новой газеты" було зібрано 120 тисяч підписів проти закону про заборону на всиновлення. Володимир Путін заявив, що петиція повинна бути розглянута Держдумою. !zn

Читайте також:

Росія підготувала свій «чорний список» нев’їздних американців

У ЄС замислюються про санкції до України за прикладом «списку Магнітського»

Москва відповіла на «закон Магнітського»: У США думають, що «холодна війна» не закінчилася

Росія розкритикувала Євросоюз за неповноцінну демократію та порушення прав людини