Держдума РФ і Верховна Рада одночасно ратифікують Угоду про ЗВТ у рамках СНД

20 лютого 09:25

Спікер Держдуми РФ домовився з головою українського парламенту про синхронну ратифікацію документа.

 

Державна Дума РФ і Верховна Рада України одночасно ратифікують Угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках країн-учасниць СНД.

Про це повідомив спікер Держдуми Федеральних зборів Росії Сергій Наришкін після зустрічі зі спікером українського парламенту Володимиром Литвином у Києві сьогодні, у понеділок, 20 лютого.

"Досягнуто домовленості про одночасний, синхронний розгляд цього важливого документа, прийняття якого означатиме суттєве полегшення умов здійснення торгових операцій між господарюючими суб'єктами наших двох країн", - сказав Наришкін.

Нагадаємо, на початку лютого спікер ВР Литвин прогнозував, що угоду про ЗВТ з ЄС може бути винесено на голосування орієнтовно у 20-х числах лютого.

Він також повідомив, що під час зустрічі з Литвином було досягнуто домовленості про ратифікацію Угоди про порядок перетину кордону жителями прикордонних територій України та Росії. Наришкін уточнив, що дану Угоду в Росії ратифікувати не треба, а Верховна Рада України поставить це питання на ратифікацію вже 22 лютого.

Також, за словами російського спікера, обговорювалося відкриття та функціонування інформаційно-культурних центрів, "що буде сприяти розширенню гуманітарної співпраці між двома нашими країнами".

Як повідомлялося, 18 жовтня 2011 року у Санкт-Петербурзі керівники урядів країн СНД, у тому числі прем'єр-міністр Україна Микола Азаров, підписали договір про зону вільної торгівлі у рамках Співдружності. Згоди щодо цього документу досягнуто раніше того ж дня на зустрічі голів урядів СНД.

Нагадаємо, що Кабмін схвалив договір ще 9 листопада. Тоді ж у розпорядження ZN.UA потрапив текст документа. Згідно з ним, у разі підписання договору про ЗВТ з СНД очікувалося додаткове зростання обсягів випуску: сільського господарства - на 3,86%; харчової промисловості - на 3,36%; легкої промисловості - на 3,11%; металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - на 4,2%; хімічної та нафтохімічної промисловості - на 4,75%; машинобудування - на 7,19%.

В цілому в економіці після набуття чинності даного договору очікується позитивний вплив на рівні близько 3-3,5% обсягу випуску в цілому, ВВП - на рівні 2,5%, тобто приріст ВВП складе близько 37,5 млрд грн.

Додатковий приріст доходів державного бюджету може скласти близько 9,4 млрд грн на рік. !zn

Читайте також:

Янукович хоче синхронно ратифікувати договір про ЗВТ з СНД

Україна і Чорногорія підписали угоду про вільну торгівлю

У Митному союзі вирішили, що можуть вказувати Україні, коли і як підписувати ЗВТ з ЄС

Азаров сподівається, що угода про ЗВТ набуде чинності вже з січня