Депутатська доля Тимошенко і Луценка визначиться 8 серпня

06 серпня 15:44

Зараз у ЦВК чекають на документи від "компетентних органів", в тому числі, що стосуються Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

 

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера повідомив, що рішення про реєстрацію Юлії Тимошенко і Юрія Луценка кандидатами у народні депутати ЦВК прийме до 8 серпня.

Читайте: Абітурієнти парламенту

«У нас є час до 8 серпня і рішення буде прийнято на засіданні ЦВК. Зараз ми чекаємо на документи від компетентних органів, в тому числі, що стосуються Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Попередньо можу сказати тільки те, що судимість за вчинення умисного злочину унеможливлює балотування в депутати. Більше нічого сказати поки не можу», - сказав він в інтерв'ю УНІАН.

Нагадаємо, що ув'язнені Тимошенко і Луценко числяться під номерами 1 і 5 відповідно у виборчому списку Об'єднаної опозиції «Батьківщина».

Говорячи про намір Павла Лазаренка балотуватися у парламент, Магера сказав: «З одного боку, з ним складніше, ніж з засудженими в Україні. Адже він у нас не був засуджений. Тому, потрібно враховувати, чи визнає Україна цей вирок. Але, з іншого боку, - останні п'ять років він точно фізично не перебував на території України жодного дня. Це очевидно для всіх. Але, підкреслюю - рішення буде прийнято колегіально».

- ЦВК викреслив із виборчого списку «Батьківщини» 13 осіб

Щодо Арсена Авакова, сказав заступник голови ЦВК, «в принципі, не бачу проблем, тим більше, виходячи з практики діяльності Європейського суду з прав людини у виборчих суперечках (тому він не засуджений в Україні, останні п'ять років проживав тут, - немає юридичних підстав не реєструвати його - ред) ».

У відповідь на питання про можливість реєстрації кандидатами в депутати футболіста Андрія Шевченка та сина прем'єр-міністра Олексія Азарова, Магера підкреслив, що «механізм встановлення місця проживання протягом останніх п'яти років в Україні дуже складно реалізувати», оскільки для цього недостатньо способів.

«Єдине, що ми можемо робити - це перевірити, чи не змінювалася виборча адреса у цих кандидатів протягом останніх років...» - уточнив Магера, додавши при цьому, що в майбутньому необхідно буде подумати про те, як в законодавчому порядку наповнити конституційну норму реальним механізмом.

Нагадаємо, 30 липня Об'єднана опозиція «Батьківщина» затвердила партійний і мажоритарний списки кандидатів на парламентських виборах. Першим номером у списку йде екс-прем'єр України, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, другим у партійному списку йде голова ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк, третім - лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, четвертим - керівник центрального виборчого штабу Об'єднаної опозиції Олександр Турчинов, п'ятим - екс-глава МВС України Юрій Луценко. !zn

Читайте також:

Лідери опозиції принесли 365 троянд для Тимошенко

Тимошенко не бачила остаточного списку Об'єднаної опозиції

Луценко незадоволений списками опозиції: Мало активних бійців, є небезпека «тушканізації»