Депутати затвердили можливість домашнього арешту

12 квiтня 17:05

Термін утримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності він може бути продовжений до шести місяців за клопотанням прокурора.

 

Нова редакція Кримінально-процесуального кодексу передбачає введення запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. За відповідну статтю проекту КПК проголосувало 258 народних депутатів з 411, зареєстрованих у сесійній залі.

Домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або в певний період доби.

Домашній арешт може бути застосований до особи, яка підозрюється або звинувачується в здійсненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Постанова про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту передається для виконання органу внутрішніх справ за місцем проживання підозрюваного, обвинуваченого.

Литвин порадив депутатам приміряти на собі норми даного КПК, враховуючи історичний досвід

Орган внутрішніх справ повинен негайно поставити на облік особу, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, і повідомити про це слідчому або суду, якщо запобіжний захід застосований під час судового провадження.

Працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право зайти в житло цієї особи, вимагати надати усні або письмові пояснення з питань, пов'язаних з виконанням покладених на неї обов'язків, використовувати електронні засоби контролю.

Термін утримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності він може бути продовжений до шести місяців за клопотанням прокурора. По закінченню цього терміну постанова про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід скасовується.

Нагадаємо, що в першому читанні проект КПК був прийнятий 9 лютого.

До другого читання законопроекту подано майже 4 тис. поправок, і сам документ містить 1 тис. 417 сторінок. Крім того, до проекту подано зауваження Головного юридичного управління Ради на 63 сторінках.

Розгляд документа в другому читанні Рада розпочала 10 квітня. !zn

Читайте також:

Власенко не зможе бути захисником Тимошенко після ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу


Кримінально-процесуальний кодекс буде «фіговим листком», якщо не звільнити Пшонку і Кузьміна, - БЮТ


Податковій міліції заборонять затримувати людей і влаштовувати «маски-шоу»

Українські суди дають згоду на арешт затриманих в 9 випадках з 10