Депутати призначать перевибори у "проблемних" округах на наступній сесії

10 сiчня 10:06

Віце спікер Ігор Калєтнік прогнозує, що питання про перевибори на проблемних дільницях буде вирішено під час другої сесії Верховної ради VII скликання.

 

Питання перевиборів на п'яти проблемних округах має бути вирішено якомога швидше, і швидше за все, це відбудеться на другій сесії Верховної Ради, про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України комуніст Ігор Калєтнік.

"Хоча парламент правоможний і за наявності 300 депутатів, але ми говоримо про те, що він повинен працювати в повному складі", - сказав він.

"По-перше, існує процедура розгляду подання Конституційним судом. Він повинен визначити, хто саме буде приймати рішення про призначення повторних виборів - ЦВК або Верховна Рада. І вже після цього можна буде спрогнозувати дату проведення повторного голосування. На мою думку, що скоріше вона стане відомо, то краще", - пояснив Калєтнік.

Він також спрогнозував, що це питання буде вирішено під час другої сесії Верховній раді VII скликання. І додав, що Комуністична партія обов'язково братиме участь в перевиборах.

"Ми проаналізували виборчу кампанію 2012 року. І побачили, що у нас є підтримка у багатьох областях. У нас є гідні кандидати, які мають можливість перемогти на цих виборах", - підкреслив він.

Також Калєтнік сказав, що у зв'язку з призначенням окремих депутатів на посади в Кабінеті міністрів, перевибори доведеться проводити ще як мінімум в одному мажоритарному окрузі. "Мова йде не тільки про ці п'ять округів - Обухів, Первомайськ, Черкаси і Черкаську область. Йтиметься і про 224 одномандатний округ в місті Севастополі", - сказав він.

"Там вибори відбулися, але у зв'язку з тим, що обраний депутат переходить на роботу в Кабмін, і має скласти свої повноваження, мають бути призначені нові вибори. І ми будемо брати в них участь. Бо рівень підтримки КПУ в Севастополі надзвичайно високий, і є всі шанси отримати перемогу", - заявив Калєтнік.

Нагадаємо, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що повторні вибори у проблемних округах можуть відбутися не раніше березня 2013 року,

7 листопада Верховій Раді зареєстровано проект постанови "Про проведення повторних виборів народних депутатів". Відповідну ініціативу вніс народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Сенченко. Об'єднана опозиція "Батьківщина" раніше заявила, що не визнає результати виборів, поки опозиційним кандидатам не повернуть "вкрадені мандати".

6 листопада Верховна Рада прийняла постанову, якою пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори у 5 одномандатних округах - №94, 132, 194, 197, 223.

Вибори народних депутатів пройшли в Україні 28 жовтня. Вибори пройшли за змішаною системою: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - у мажоритарних округах. В даний час до ЦВК в електронному вигляді надійшли 99,95% протоколів за партійними списками і 99,62% - в одномандатних округах. !zn

Читайте також:

У справі про фальсифікації виборів на окрузі Пилипишина намагалися підробити протокол

Парламентські вибори стали головною подією 2012 року в Україні

Українці не розчарувалися в політиках, за яких проголосували на парламентських виборах