Депутати поскаржаться прокурору, що їм не дали подивитися на палату Тимошенко

15 сiчня 19:47

Опозиціонери скептично оцінюють перспективу порушення кримінальної справи за фактом недопущення огляду ними палати Тимошенко.

 

Народні депутати від об'єднаної опозиції "Батьківщина" готують звернення до прокуратури в зв'язку з тим, що їм не дали можливості ознайомитися з умовами утримання екс-прем'єра Юлії Тимошенко у Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" №5 Харкова.

"Ми з колегами, зафіксувавши цей факт, готуємо відповідне звернення до прокурора області за фактом порушення прав народного депутата і перешкоджання діяльності державного діяча", - сказав народний депутат Арсен Аваков на брифінгу 15 січня.

За його словами, парламентарії діяли згідно з законом "Про статус народного депутата", а співробітники Державної пенітенціарної служби (ДпТС), міліціонери і лікарі, не дозволяли їм зайти і ознайомитися з умовами утримання екс-прем'єра, перешкоджали діяльності народних депутатів.

Водночас Аваков дав зрозуміти, що скептично оцінює перспективу порушення кримінальної справи за даним фактом. "Проблема тільки в тому, що ви, напевно, можете спрогнозувати рішення прокуратури з цього питання", - зазначив він.

У свою чергу народний депутат Андрій Павловський висловив подив з приводу того, що вхід на 9-й поверх ЦКЛ №5, де знаходиться палата Тимошенко, охороняли досить високопоставлені міліціонери. "В оточенні стояли підполковники і полковники. Ну, нам приємно, що, як народні депутати, так полковника-підполковника в оточення дають, але я так думаю, що харківським полковникам більше робити нічого. Немає злочинності, немає вуличної злочинності - треба, щоб всі полковники Харкова були стягнуті в лікарню - просто дивно", - сказав він.

Аваков також підкреслив, що народні депутати мають намір продовжувати добиватися доступу в приміщення. Зокрема, він направив відповідне звернення на ім'я начальника Качанівської виправної колонії Ігоря Колпащикова.

Як повідомлялося, 8 січня захисник екс-прем'єра, народний депутат Сергій Власенко оприлюднив відкритий лист Тимошенко до президента Віктора Януковича, в якому вона оголосила про початок особистої акції громадянської непокори. Тимошенко, зокрема, відмовляється спілкуватися зі слідчими і прокурорами, не має наміру добровільно їхати до суду, а в разі спроби доставити її примусово, надасть фізичний опір. Екс-прем'єр також відмовилася повертатися в палату доти, поки там ведеться відеоспостереження і цілодобово знаходиться караул.

У понеділок, 14 січня ряд народних депутатів від об'єднаної опозиції "Батьківщина" зустрілися з керівництвом Качанівської виправній колонії, а також вимагали надати їм можливість ознайомитися з умовами утримання Тимошенко.

У ДПтС стверджують, що вимоги народних депутатів суперечать чинному законодавству. "Пункт 211 наказу № 237, останній абзац, говорить, що забороняється приймати і передавати засудженим будь-які речі і предмети і допускати до них сторонніх осіб за винятком медичного персоналу лікувальної установи. Це стосується того моменту, коли засуджений знаходиться в лікувальному закладі міністерства охорони здоров'я", - сказав начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков. !zn

Читайте також:

Пенітенціарна служба поскаржилася, що Тимошенко всіх змучила провокаціями

Начальник Качанівської колонії заявив, що Тимошенко припинила акцію протесту

Народні депутати оголосили вимоги Тимошенко

Німецькі лікарі лікують Тимошенко безкоштовно